Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Ogórki małosolne na szybko

print Drukuj
Ogórki małosolne na szybko

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 15
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.5

7 ocen

Wiem, że oczekiwanie na to, aż ogórki małosolne dojdą do siebie jest męczące. Zwłaszcza gdy codziennie musimy patrzeć na nie w kuchni. Jedyny sposób, aby przyspieszyć to zalać je ciepłą, przegotowaną zalewą. Proces dochodzenia jest zdecydowanie szybszy i już po 2-3 dniach ogórki małosolne będą gotowe.

składniki
  • duża kamionka :)
  • 3 kg dość małych ogórków
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 gałązki kopru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, woda.
sposób przygotowania

Ogórki małosolne na szybko:

  1. Dużą kamionkę wypełniamy wypłukanymi ogórkami. Ogórki zalewamy zalewą solankową z przyprawami.
  2. Do garnka wlewamy 10 szklanek wody, wsypujemy 2,5 łyżki soli (kamiennej), dodajemy ziele angielskie (15 ziarenek) i liście laurowe (6szt.) i gotujemy.
  3. Zagotowaną zalewę lekko studzimy i dobrze ciepłą zalewamy ogóreczki.
  4. Ogórki małosolne szybko będą gotowe (zależy jak są duże). Można po 3 dniach spróbować.

 

Gdy ogórki małosolne pojawią się na stole, nikt im się nie oprze :)

Smacznego

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.5
Liczba porcji 15
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!