Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Klasyczne paluszki rybne

print Drukuj
Klasyczne paluszki rybne

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Dzieciaki uwielbiają paluszki rybne, a przynajmniej ich grubą warstwę panierki. Niestety paluszki rybne nie są najzdrowszym daniem.... Czasami nawet boję się spojrzeć na skład mrożonych paluszków rybnych, gdzie ryba jest w mniejszości; w większości zaś wypełniacze i dodatki. Dlatego polecam zrobić samemu klasyczne paluszki rybne; obiecuje że podobnie jak dorośli, dzieciaki będą pałaszować je z wielkim apetytem. Zatem do dzieła! :)

składniki
  • Biała ryba, np. mintaj 400 g
  • Kajzerka pszenna 1 sztuka
  • Mleko 2% 0.5 szklanki
  • Jajko 1 sztuka
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Sól morska i pieprz do smaku
sposób przygotowania

A jak przygotować zdrowe klasyczne paluszki rybne?

  1. Kajzerkę namoczyć w mleku, aż zmięknie
  2. Następnie bułkę odcisnąć i zblendować
  3. Dodać do bułki rybę, jajko, sól i pieprz
  4. Wszystko zmiksować na gładką masę
  5. Odstawić do lodówki na godzinę, aby masa nieco stężała
  6. Uformować prostokątne paluszki
  7. Obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 6
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!