Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Papryka faszerowana

print Drukuj
liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

przepis na papryke faszerowana

składniki

4 papryki czerwone

sól, pieprz

20 dag kuskusu

pomidor

20 dag wędzonego pstrąga

ząbek czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

cebula czerwona posiekana w kostkę

2 łyżki oliwy

sok z 1 cytryny

tarta bułka

SOS:

2 łyżki oliwy

1/2 drobno posiekanej cebuli

puszka pomidorów krojonych

2 ząbki czosnku

ostra papryczka

1/2 szklanki bulionu

po łyżce posiekanej bazylii, natki pietruszki oraz tymianku

sól, pieprz

sposób przygotowania

Papryki myjemy i odcinamy górę, wydobywamy gniazda nasienne z pestkami. W środku oprószamy solą i pieprzem. Kuskus zalewamy wrzątkiem,1 cm ponad powierzchnię, przykrywamy i odstawiamy na 15–20 min. Gdy wchłonie płyn, rozkruszamy w palcach i dodajemy do niego obrany, posiekany pomidor, rybę, czosnek, natkę pietruszki, cebulę i oliwę. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wierzch każdej oprószamy tartą bułką i wstawiamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°c.

 

Na sos:  w rondlu na rozgrzanej oliwie przesmażamy cebulę z pomidorami, posiekanym czosnkiem i ostrą papryczką, dolewamy bulion i gotujemy, aż zgęstnieje. przyprawiamy świeżymi ziołami, solą i świeżo mielonym pieprzem. na talerz wylewamy nieco sosu i na nim układamy upieczoną paprykę.

Tagi: papryka
Autor:
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!