4 papryki czerwone
sól, pieprz
20 dag kuskusu
pomidor
20 dag wędzonego pstrąga
ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
cebula czerwona posiekana w kostkę
2 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
tarta bułka
SOS:
2 łyżki oliwy
1/2 drobno posiekanej cebuli
puszka pomidorów krojonych
2 ząbki czosnku
ostra papryczka
1/2 szklanki bulionu
po łyżce posiekanej bazylii, natki pietruszki oraz tymianku
sól, pieprz
Papryki myjemy i odcinamy górę, wydobywamy gniazda nasienne z pestkami. W środku oprószamy solą i pieprzem. Kuskus zalewamy wrzątkiem,1 cm ponad powierzchnię, przykrywamy i odstawiamy na 15–20 min. Gdy wchłonie płyn, rozkruszamy w palcach i dodajemy do niego obrany, posiekany pomidor, rybę, czosnek, natkę pietruszki, cebulę i oliwę. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wierzch każdej oprószamy tartą bułką i wstawiamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°c.
Na sos: w rondlu na rozgrzanej oliwie przesmażamy cebulę z pomidorami, posiekanym czosnkiem i ostrą papryczką, dolewamy bulion i gotujemy, aż zgęstnieje. przyprawiamy świeżymi ziołami, solą i świeżo mielonym pieprzem. na talerz wylewamy nieco sosu i na nim układamy upieczoną paprykę.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Wegetarianska papryka faszerowana
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu
ul. Kamionkowska 51
03-812 Warszawa