Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Domowa papryka marynowana

print Drukuj
Domowa papryka marynowana

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.9

30 ocen

Sezon paprykowy się zaczyna i w związku z czym należy się do niego przygotować. Polecam więc przepis na paprykę marynowaną, który dostałem od mojej mamy. Jest sprawdzony i efekt pozostaje zawsze ten sam. Papryka marynowana wg tego przepisu jest zawsze bardzo smaczna.

składniki
  • 1kg mięsistych czerwonych papryk pomidorowych
  • zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki oleju kujawskiego
  • 8 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • ¾ szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka soli
sposób przygotowania

Papryka marynowana mojej Mamy: 

  1. Papryki myjemy a następnie usuwamy z nich gniazda nasienne. Papryki kroimy na podłużne kawałki szerokości 3cm, po czym układamy je w słoiki.
  2. Z ww. składników gotujemy zalewę. Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jakieś 10 minut żeby składniki dobrze się połączyły.
  3. Przygotowaną w słoikach paprykę zalewamy gorącą zalewą (z przyprawami) i zakręcamy od razu słoiki.
  4. Słoiki z papryką zostawiamy do następnego dnia. Na drugi dzień każdy słoik układamy w dużym garnku i pasteryzujemy (zagotowujemy) 15 minut w gorącej wodzie.

 

Papryka marynowana gotowa. Polecam.

Smacznego

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.9
Liczba porcji 6
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!