Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana

print Drukuj
Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

2 oceny

Do przygotowania Melitzanosalaty - greckiej pasty z bakłażana wystarczy dosłownie kilka składników - upieczone bakłażany, czosnek, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Bakłażany pieką się same, a reszta to tylko kilka chwil miksowania i  Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana jest gotowa. Polecam!

składniki
  • Bakłażany 3 sztuki
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Sól morska do smaku
  • Natka pietruszki 1/2 pęczka
sposób przygotowania

Oto jak krok po kroku przygotować Melitzanosalatę - grecką pastę z bakłażana:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C
  2. Bakłażany umyć i upiec na wyłożonej folią lub papierem blasze w temperaturze 180°C - ok 45-60 minut
  3. Odstawić do przestudzenia, a następnie łyżką wyjąć miąższ bakłażana (skórkę należy wyrzucić)
  4. Zmiksować natkę pietruszki, czosnek, miąższ bakłażana, sok z cytryny i oliwę
  5. Doprawić solą do smaku

Doskonały grecki przysmak jest gotowy!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!