Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Pasta z bakłażana i jabłka

print Drukuj
Pasta z bakłażana i jabłka

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

4 oceny

Pasta z bakłażana i jabłka przechowywana w lodówce ma gęstą konsystencję i idealnie nadaje się do kanapek czy też makaronów. Równie doskonale pasta z bakłażana i jabłka sprawdza się jako dip do warzyw. Bakłażany w skórce zawierają antocyjany a dokładnie nasuninę, która działa silnie antyutleniająco - m.in. zapobiegając nowotworom.

składniki
  • Bakłażany 2 sztuki 500 g
  • Jabłka 2 sztuki
  • Limonka 1/2 sztuki
  • Oliwa z oliwek 1/4 szklanki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sól morska
  • Pieprz czarny
sposób przygotowania

Przepis na pastę z bakłażana i jabłka

  1. Z jabłek usunąć gniazda nasienne
  2. Bakłażany umyć, przekroić na pół i zawinąć następnie w folię aluminiową
  3. Całość piec w temperaturze 180°C  – jabłka około 30 minut, bakłażany – 50 minut.
  4. Między czasie wycisnąć sok z limonki, przecisnąć przez praskę obrany czosnek
  5. Po ostudzeniu zmiksować bakłażany (ze skórką), jabłka (bez skórki) i pozostałe składniki
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Pasta dobrze smakuje z ogórkami kiszonymi, papryką i pewnie z jeszcze wieloma innymi  :)

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!