Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Pasty do kanapek

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5

84 oceny

Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Klasyczny przepis na masło orzechowe

Klasyczny przepis na masło orzechowe

W składzie kupnego masła orzechowego, praktycznie zawsze na etykiecie znajdziemy: tłuszcze roślinne utwardzone, inaczej tłuszcze trans. Wiele razy pisałam o prozdrowotnych właściwościach olejów roślinnych. Jednak w trakcie procesów technologicznych; którym poddawane są orzechy podczas produkcji masła orzechowego, dochodzi do radykalnych zmian właściwości.... Powstające tłuszcze trans, są jednymi z największych wrogów naszego zdrowia, dlatego zachęcam do masła orzechowego domowej roboty - zdecydowanie zdrowsza wersja! :)
Pasztet z ciecierzycy i soczewicy

Pasztet z ciecierzycy i soczewicy

Pasztet z ciecierzycy i soczewicy  jest idealny dla osób, które nie jedzą mięsa, ale nie tylko... Pasztet z ciecierzycy i soczewicy  to doskonałe źródło białka roślinnego, którego w diecie Polaków często brakuje! W zamian spożywamy bardzo duże ilości mięs. Wysoka konsumpcja mięsa może rozwijać przewlekły stan zapalny dlatego właśnie chorujemy na cukrzycę, nowotwory i inne popularne choroby cywilizacyjne...
Linia
Pasztet z selera

Pasztet z selera

Gdy po raz pierwszy przyniosłam pasztet z selera do pracy, zrobił furorę! Każdy mnie prosił o przepis na pasztet z selera. Zachwycił nawet mięsożerców! Prosty w wykonaniu, tani, zdrowy i przepyszny.... Dodatkowo pasztet z selera świetnie się kroi i rozsmarowuje. Można powiedzieć, że pasztet z selera ma same zalety! Polecam!
Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Wegetariańskie wersje pasztetów pokazują ile jest możliwości ciekawego włączenia warzyw do naszej diety.... Warzywa do kanapki wcale nie muszą się ograniczać do plasterka pomidora - zarówno warzywne pasty jak i pasztety wegetariańskie znakomicie urozmaicają jadłospis. Koniecznie wypróbujcie przepis na pasztet z soczewicy!
Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy to świetna alternatywa dla wędliny kupowanej w sklepie. Kanapki z pasztetem drobiowym sprawdzą się zarówno na śniadanie, kolację, jak i szybką przekąskę. Dosyć często robię pasztet drobiowy, bo mogę go dłużej przechowywać w lodówce, a przede wszystkim, dlatego, że wiem dokładnie z czego został on zrobiony!
Linia
Tapenada z czarnych oliwek

Tapenada z czarnych oliwek

Tapenada z czarnych oliwek to potrawa kuchni śródziemnomorskiej, chociaż wywodzi się z Prowansji. Dieta mieszkańców krajów basenu śródziemnomorskiego jest uznawana za najzdrowszy sposób odżywiania, co jest poparte wieloletnimi obserwacjami, ale również udowodniono korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na nasze DNA! Zatem polecam tapenadę z czarnych oliwek jak wszystkie inne potrawy kuchni śródziemnomorskiej.
Tapenada z papryczką chili

Tapenada z papryczką chili

Tapenadę czyli pastę oliwek najczęściej stosuje się jako smarowidło do pieczywa - kanapki z nią są znacznie lepsze, niż ze sklepową wędliną. Natomiast tapenada z papryczką chili może również stanowić dodatek do sałatek, można  ją zapiec na rybie czy mięsie lub zastosować po prosty jako sos do makaronu. Polecam :)
Pasta z bakłażana i jabłka

Pasta z bakłażana i jabłka

Pasta z bakłażana i jabłka przechowywana w lodówce ma gęstą konsystencję i idealnie nadaje się do kanapek czy też makaronów. Równie doskonale pasta z bakłażana i jabłka sprawdza się jako dip do warzyw. Bakłażany w skórce zawierają antocyjany a dokładnie nasuninę, która działa silnie antyutleniająco - m.in. zapobiegając nowotworom.
Linia
Baba ghanoush idealna

Baba ghanoush idealna

Baba ghanoush najlepiej smakuje następnego dnia. Podobnie jak hummus, babę ghanoush można jeść ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki lub po prostu z ulubionym pieczywem. A dlaczego warto jeść bakłażany? Posiadają właściwości detoksykacyjne,  zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, a nawet poprawiają przemianę materii!
Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana

Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana

Do przygotowania Melitzanosalaty - greckiej pasty z bakłażana wystarczy dosłownie kilka składników - upieczone bakłażany, czosnek, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Bakłażany pieką się same, a reszta to tylko kilka chwil miksowania i  Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana jest gotowa. Polecam!
Twarogowa pasta z makreli

Twarogowa pasta z makreli

Przepis na twarogowa pasta z makreli jest banalnie prosty! Przygotowanie twarogowej pasty z makreli po pierwsze zajmuję naprawdę mało czasu, po drugie przepis jest tak prosty, że w przygotowaniu twarogowej pasty z makreli śmiało mogą uczestniczyć dzieci. Założę się że taka samodzielnie przygotowana pasta z makreli będzie im smakować o niebo bardziej! :)
Linia
Pasta z makreli i jajka

Pasta z makreli i jajka

Lubicie pasty do chleba? W takim razie koniecznie wypróbujcie pastę z makreli i jajka! Pasty takie jak pasta z makreli i jajka znakomicie zastępują najbardziej popularne dodatki do kanapek: wędlinę czy też ser żółty. Pasta z makreli i jajka urozmaici jadłospis, dostarczy zdrowych tłuszczy i pełnowartościowego białka. Polecam!
Pasta z makrelą i szczypiorkiem

Pasta z makrelą i szczypiorkiem

Pasta z makrelą i szczypiorkiem jestzdrowa pożywna i smaczna!Pasty do chleba skutecznie urozmaicają mój i moich pacjentów jadłospis. Chociaż na pierwszym i nigdy nie zachwianym miejscu znajduje sie pasta z jajek, ale drugie zdecydowanie  należy do past z dodatkiem ryb, a pasta z makrelą i szczypiorkiem jest jedną z moich ulubionych :)
Hummus z czerwoną papryką

Hummus z czerwoną papryką

Przepis na hummus z czerwoną papryką to kolejna wariacja na temat hummusu. W mojej kuchni  najczęściej wykorzystuje hummus z czerwoną papryką do grzanek i kanapek na drugie śniadanie, chociaż możliwości jego wykorzystania jest wiele. Hummus z czerwoną papryką doskonale nadaje się również jako dodatek do tortilli czy też po prostu jako dip do surowych warzyw.
Linia
Klasyczny hummus

Klasyczny hummus

Klasyczny hummus najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepły!  Klasyczny hummus skrop oliwą, a w wersji light posyp zieloną kolendrą, natką pietruszki, kuminem lub suszonymi pomidorami i zajadaj z pokrojonymi w słupki warzywami. W takiej wersji klasyczny hummus będzie smakowitym posiłkiem dostarczającym białko, potas, fosfor, błonnik oraz większość witamin z grupy B.
Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Na sam widok różowego hummusu z pieczonym burakiem niejednemu może pociec ślinka. Piękny, smakowity kolor hummusu z pieczonym burakiem jest jego niewątpliwym atutem, natomiast połączenie buraka i ciecierzycy dostarcza również solidnej dawki żelaza!  Hummus z pieczonym burakiem szczególnie polecam osobom cierpiącym na anemię.  
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Nie ma chyba w Polsce domu, w którym pasta jajeczna byłaby nieznana. Wynika to z tego, że pasta jajeczna to bardzo prosta potrawa. Jestem pewny, że z przygotowaniem pasty jajecznej nie będzie miał problemu nawet totalny laik kulinarny. Oto prosty przepis na pastę jajeczną.
Linia
Pasta jajeczna - prosty przepis

Pasta jajeczna - prosty przepis

Pasta jajeczna - najlepsza z past. Pasta jajeczna idealnie smakuje z każdym rodzajem pieczywa. Możemy nią dekorować kanapki albo podawać w odrębnych miseczkach lub na liściach sałaty. Pasta jajeczna jest doskonała na śniadanie, choć na kolację też ją można zjeść :)
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!