Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Pasztet z ciecierzycy i soczewicy

print Drukuj
Pasztet z ciecierzycy i soczewicy

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

4 oceny

Pasztet z ciecierzycy i soczewicy  jest idealny dla osób, które nie jedzą mięsa, ale nie tylko... Pasztet z ciecierzycy i soczewicy  to doskonałe źródło białka roślinnego, którego w diecie Polaków często brakuje! W zamian spożywamy bardzo duże ilości mięs. Wysoka konsumpcja mięsa może rozwijać przewlekły stan zapalny dlatego właśnie chorujemy na cukrzycę, nowotwory i inne popularne choroby cywilizacyjne...

składniki
  • Ciecierzyca 1 szklanka
  • Soczewica zielona  1 szklanka
  • Słonecznik  1/4 szklanki
  • Pestki dyni  1/4 szklanki
  • Pietruszka  1 sztuka
  • Seler korzeń  1/2 sztuki
  • Marchew 1 sztuka
  • Woda  4 szklanki
  • Liście laurowe 2 sztuki
  • Ziele angielskie 3 ziarenka
  • Olej rzepakowy 7 łyżek
  • Czosnek 2 ząbki
  • Szalotki  3 sztuki
  • Jajka 2 sztuki
  • Bułka tarta 5 łyżek
  • Suszone pomidory 7 kawałków
  • Sól morska 3 łyżeczki
  • Papryka słodka 2 łyżeczki
  • Curry 1/4 łyżeczki
  • Bazylia 1/2 łyżeczki
  • Pieprz 1/2 łyżeczki
  • Estragon 1/2 łyżeczki
  • Majeranek 1/2 łyżeczki
sposób przygotowania

Aby przygotować pasztet z ciecierzycy i soczewicy należy:

  1. Ciecierzycę opłukać, zalać 3 szklankami wody - zostawić do namoczenia na noc
  2. Następnego dnia dolać 2 szklani wody i ugotować cicerzycę do miękkości - jeśli po ugotowaniu w garnku zostanie trochę płynu to go nie wylewać.
  3. Następnie opłukać soczewicę; zalać ją 2 szklankami wody.
  4. Następnego dnia dolać jeszcze 1 szklankę wody i ugotować do miękkości - jeśli po ugotowaniu w garnku zostanie trochę płynu to go nie wylewać.
  5. Następnie zagotować w garnku około 4 szklanki wody
  6. Do gotującej się wody włożyć obrane wcześniej: marchew, pietruszkę i selera (pokrojone w większe kawałki), wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, wsypać 1 łyżeczkę soli.
  7. Ugotować warzywa do miękkości.
  8. Po ugotowaniu odlać wodę i wyciągnąć ziele angielskie oraz liście laurowe.
  9. Szalotkę i czosnek posiekać wrzucić na zimny olej (3 łyżki) na patelnię - zeszklić.
  10. Ziarna słonecznika i pestki dyni podprażyć na suchej patelni, następnie zmielić na drobno np. w młynku do kawy.
  11. Ostudzoną ciecierzycę zblendować na gładką masę, dodać szalotkę z czosnkiem wraz z olejem ze smażenia - krótko zblendować
  12. Soczewicę zblendować z warzywami na gładką masę
  13. Do dużej miski przełożyć zmiksowaną ciecierzycę z cebulą i czosnkiem, soczewicę z warzywami, posiekane suszone pomidory,
  14. Dodać zmielone ziarna słonecznika i dyni, wsypać bułkę tartą, przyprawy, 2 łyżeczki soli - wbić jajka.
  15. Całość wyrobić ręką, tak aby składniki pasztetu się połączyły
  16. Masę podzielić na dwie części, każdą część umieścić w keksówce długości 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  17. Pasztet rozgarnąć łyżką aby był równy,
  18. Wierzch pasztetu ozdobić - przesunąć zębami widelca po powierzchni pasztetu aby powstał wzorek (rowki)
  19. Każdy z pasztetów w formie polać 2 łyżkami oleju
  20. Wstawić pasztet do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec 45 minut

Smacznego !

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!