Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Świąteczny pasztet z królika

print Drukuj
Świąteczny pasztet z królika

Młyn w Trudnej

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.4

7 ocen

Nie ma to jak pasztet, szczególnie na Święta. A jak pasztet to z królika. Mięso królicze jest pyszne i zdrowe, więc nie ma na co czekać, tylko pieczemy pasztet z królika na Święta. 

składniki
  • około 1kg mięsa z królika (kupiłem na tacce w supermarkecie - był tam korpus i uda chyba)
  • około 1/2 kg podgardla wieprzowego lub surowego boczku 
  • 4 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół dużego selera
  • 2 średnie/duże cebule
  • 2 kajzerki
  • 5 dużych jajek
  • przyprawy (sól, pieprz, majeranek, inne zioła wedle uznania)
  • 1/3 kostki masła
sposób przygotowania

Pasztet z królika w kilku krokach:

  1. Mięso z królika i wieprzowinę gotujemy z warzywami i łyżeczką soli aż będą całkiem miękkie (około godziny, półtorej).
  2. Gdy mięso i warzywa się gotują, cebulę kroimy w grubą kostkę i smażymy na maśle (ja do momentu aż zaczęła się rumienić), a kajzerki moczymy w wodzie i potem dokładnie odciskamy.
  3. Wszystko to potem mielimy w maszynce przez sito z drobnymi okami. Uwaga: królik ma skubany dużo drobnych kostek, więc trzeba dokładnie obierać z niego mięso.
  4. Masę w dużej misie dokładnie mieszamy z jajami i przyprawami (półtorej łyżeczki soli, łyżka majeranku, zaś pieprzu i innych ziół wedle własnego smaku). Potem wykładamy masę do brytfanny wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy pasztet około półtorej godziny w temperaturze 190 stopni (ja w piekarniku elektrycznym z włączonymi górnymi i dolnymi grzałkami). Gdyby pasztet zbyt szybko zaczął się mocno rumienić z wierzchu, to można posmarować roztrzepanym jajkiem.
  6. Bulion po gotowanym mięsie można wykorzystać do kapuśniaku lub innego dania.

Pyszny świąteczny pasztet z królika gotowy.
Smacznego! :)

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!