Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Pieczona karkówka – najprostszy przepis

print Drukuj
Pieczona karkówka – najprostszy przepis

bigstockphoto.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.6

12 ocen

Pieczona karkówka jest wyśmienitym daniem nawet na uroczysty obiad. Podana z warzywami i ziemniakami to klasyka sama w sobie. Pieczona karkówka to jedno z moich najbardziej ulubionych dań. A że domownicy też za nią przepadają, przyrządzam ją bardzo często.

składniki
  • Karkówka wieprzowa 1-1,5 kg
  • Czosnek 3-4 ząbki
  • Olej – 4 łyżki
  • Zioła prowansalskie – 2 łyżki
  • Pieprz
  • Sól
  • Odrobina mieszanki przypraw do mięsa
sposób przygotowania
  1. Mięso trzeba odpowiednio przygotować dzień przed planowanym wypiekiem. Karkówkę myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Do naczynia wlewamy olej, posiekane ząbki czosnku i przyprawy. Bardzo dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Przed wypiekiem wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Dolewamy ćwierć szklanki wody.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 200 stopni C. Karkówkę pieczemy minimum jedną godzinę.
  4. Po tym czasie ja zwykle już pilnuję, żeby wypiek zbytnio nie wysechł. Jeśli trzeba przedłużam czas pieczenia o dodatkowe piętnaście minut.

Pieczona karkówka gotowa.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.6
Liczba porcji 6
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!