Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Pieczona karkówka w czerwonym winie

print Drukuj
Pieczona karkówka w czerwonym winie

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.0

1 ocena

Karkówka pieczona w winie smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekonałem się o tym kilka lat temu, gdy na stole podczas przyjęcia pojawiła się właśnie pieczona karkówka. Od tamtej pory serwują ją regularnie we własnym domu. Poznajcie mój sprawdzony przepis.

składniki
  • 5 plastrów karkówki o grubości 1 – 1,5 cm każdy
  • Cebula 1 szt
  • Czosnek 3 ząbki
  • Suszony majeranek 2 łyżki
  • Czerwone wino ¾ szklanki
  • Sól
  • Pieprz
sposób przygotowania

Pieczona karkówka to dobry pomysł na obiad, smakuje każdemu (sprawdzić, czy nie wegetarianie:) )

  1. Zaczynamy od pokrojenia karkówki w plastry grubości ok. 1,5 centymetra. Mięso nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy kawałki mięsa z każdej strony. Chodzi o to żeby pozamykać pory mięsa. Wtedy wypiek będzie bardzo soczysty.
  3. Gdy karkówka już się zarumieni dokładamy pokrojoną cebulę. Czekamy aż się zeszkli i dolewamy czerwone wino. Pod przykrywką dusimy mięso przez około 5 minut.
  4. Kawałki karkówki wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego do ok. 180 stopni piekarnika. Pieczenie trwa zwykle 30 minut. Od czasu do czasu zaglądam do piekarnika i sprawdzam czy mięso jest już miękkie, czy się przypala.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!