Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Pieczona karkówka - wyśmienity obiad

print Drukuj
Pieczona karkówka - wyśmienity obiad

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.0

8 ocen

Pieczona karkówka, któż z nas jej nie lubi. Soczyste mięso, wyraziste przyprawy. Niepowtarzalny aromat. Pieczona karkówka gości na moim stole bardzo często. Idealna na gorąco, bardzo smaczna na zimno jako składnik kanapek. Więc do roboty!

składniki
  • Karkówka ok. 1 kg
  • Czosnek – 4 ząbki (lub mniej, jeśli są duże)
  • Czerwona papryka – 2 łyżeczki
  • Pieprz – najlepiej świeżo zmielony
  • Majeranek – 2 łyżki
  • Olej – 4 łyżki
  • Sól
sposób przygotowania

Pieczona karkówka to dobre danei obiadowe, a jak zostanie to kroimy na zimno, także 2 w 1, jak dobry szampon :)

  1. Mięso najlepiej przygotować do pieczenia dzień wcześniej. Karkówkę nacieramy solą, pieprzem, czerwoną papryką i majerankiem. Dwa ząbki czosnku siekamy drobno i nacieramy nim mięso. Tak przygotowaną karkówkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na noc do lodówki.
  2. Przed pieczeniem, mięso smarujemy dokładnie oliwą.
  3. Dwa pozostałe ząbki rozgniatamy i kładziemy obok mięsa w naczyniu.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 – 200 stopni. Pieczemy mięso około godziny. Jeśli macie termometr do wypieków, można nim sprawdzić temperaturę mięsa. Jeśli w środku będzie miało 80 stopni, mamy pewność że dobrze się upiekło.

Pieczona karkówka gotowa.

Smacznego.

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.0
Liczba porcji 6
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!