Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Pyszna pieczona karkówka - jak zrobić?

print Drukuj
Pyszna pieczona karkówka - jak zrobić?

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.5

22 ocen

Jak zrobić najlepszą pieczoną karkówkę? Korzystając z tego przepisu uda nam się to bez pudła. Przepis na pieczoną karkówkę, który polecam, przetestowałem i wykorzystuję na każde Święta. Bo jak można obchodzić Święta bez pieczonego mięsiwa? No nie da się :)

składniki
  • ok. dwóch kilogramów mięsa
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu czarnego, zmielonego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 goździki
sposób przygotowania

A o to poszczególne kroki, żeby pieczona karkówka wyszła na cacy:

  1. Po zakupie mięsa musimy go najpierw oczywiście wypłukać, osuszyć a potem robimy marynatę z oliwy, ziół, soli i tą marynatą nacieramy dokładnie mięso. Wstawiamy do lodówki zawinięte w folię aluminiową, tak na około na 2 dni, wtedy będzie dobrze skruszałe.
  2. Wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy, nacieramy ziołami, trochę solą i oliwą, a następnie w naczyniu żaroodpornym wkładamy do rozgrzanego do 240 stopni piekarnika.
  3. Pieczemy około 20 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do około 180 stopni i pieczemy około 2 godzin. Po godzinie mięso przekręcamy na drugą stronę.
  4. Nie otwieramy naczynia, dopóki mięso nie ostygnie.

Karkówka jest upieczona na tip top.

Smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!