Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Piernik przekładany powidłami

print Drukuj
Piernik przekładany powidłami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

4 oceny

Jak święta to piernik przekładany powidłami. Aromatyczny, pachnący i doskonale przełamujący świąteczne obżarstwo. Piernik przekładany powidłami jest prosty, a efekt wart jest zachodu! Nie robiłaś jeszcze piernika przekładanego powidłami? Ten przepis jest dla ciebie!

składniki
  • mąka pszenna - 1/2 kg
  • jajka - 4 lub 5
  • cukier puder - 1 szklanka
  • margaryna - 1 kostka
  • miód płynny - 10 łyżek
  • przyprawa do piernika - 1 1/2
  • cukier waniliowy - 1
  • soda - 2 łyżeczki
  • kwaśna śmietana - 1/2 szklanki
  • powidła lub dżem do przekładania
sposób przygotowania

Jak zrobić piernik przekładany powidłami?

  1. Margarynę ucierać z cukrem pudrem.
  2. Stopniowo dodać żółtka, cukier waniliowy, miód, mąkę z sodą, przyprawy oraz śmietanę.
  3. Białka ubić na sztywną pianę,
  4. Przekładać je do przygotowanego ciasta i delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto piec w temp 150 - 160 st około godziny.

Dobrze ostudzone ciasto należy przekroić nożem umoczonym w wodzie, a potem posmarować powidłami. Piernik przekładany powidłami jest pyszny, pachnący i zawsze smakuje! Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 10
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!