Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Pierogi ruskie - przepis

print Drukuj
Pierogi ruskie - przepis

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

2 oceny

Przepisy na pierogi ruskie to chyba najpopularniejsze przepisy na pierogi w polskiej kuchni. Nie ma co się dziwić, bo pierogi ruskie są bardzo smaczne, a przepis na pierogi ruskie to nie fizyka jądrowa :) I pasują na stół cały rok, po prostu same zalety. Także ruskie podali!

składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 dag twarogu
  • 200 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 200 ml mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz i sól
  • 2 łyżki klarowanego masła
sposób przygotowania

Oto prosty przepis na ruskie pierogi:

  1. Wymieszać mąkę z odrobiną letniej wody. Dodać sól i odrobinę oliwy. Zagnieść na jednolite ciasto a następnie rozwałkować na stolnicy. Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta krążki.
  2. Ugotowane i utłuczone ziemniaki mieszamy z serem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Pokrojoną w kostkę cebulę i boczek smażymy na patelni a następnie dodajemy do farszu i mieszamy.
  4. Nakładamy porcje farszu na krążki z ciasta i formujemy pierogi.
  5. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na powierzchnię wody pierogi są gotowe.
  6. Pierogi ruskie podajemy polane masłem.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 10
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!