Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Pierogi ruskie ze smażoną cebulką

print Drukuj
Pierogi ruskie ze smażoną cebulką

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.5

10 ocen

Pierogi ruskie to niecodzienna potrawa, myślę, że niedoceniana przez dzisiejsze pokolenie Polaków. A przecież już nasi dziadkowie delektowali się tą smaczną potrawą.Polecam tradycyjny przepis na pierogi ruskie. Najlepiej od małego zaszczepiać, żeby wszyscy zajadali się pysznymi pierogami.

składniki
  • 1 kg mąki pszennej 
  • ciepła woda
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 dag twarogu
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
sposób przygotowania

A tradycyjny przepis na pierogi ruskie wygląda tak:

  1. Ziemniaki i twaróg przemielić na maszynce do mięsa.
  2. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać do farszu. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  3. Mąkę i jajko wymieszać z ciepłą wodą, i zagnieść na elastyczne ciasto.
  4. Ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć z ciasta krążki a następnie nałożyć na nie farsz. Sklejamy brzegi i otrzymujemy pierogi, czyli lepimy :)
  5. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, gdy wypłyną, jeszcze minutkę , dwie i podajemy ze smażoną cebulką, wtedy są najlepsze i czujemy niebo w gębie :)

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.5
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!