Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Po prostu pierogi ruskie

print Drukuj
Po prostu pierogi ruskie

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.4

10 ocen

Pierogi ruskie zachwycają wszystkich. A jak nie zachwycają to dotąd trzeba gotować, aż zaczną :) Żartuję, w ten sposób można tylko obrzydzić pierogi ruskie, a nie wolno tego zrobić, bo potrawa to zacna i z dawien dawna jadana w Polsce. Pierogi ruskie kojarzą sie z czasochłonnościa, ale nie przesadzajmy, znam bardziej czasochłonne potrawy :)

składniki
  • Ciasto:
  • 250 ml mąki 
  • 1jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • Farsz:
  • 50 dag twarogu
  • 80 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • olej
sposób przygotowania

Przepis na pierogi ruskie jest w sumie dość prosty, trochę czynności trzeba zrobić, ale per aspera ad astra :) Na końcu czeka nas niebiańska uczta :)

  1. Mąkę zagnieść z jajkiem, olejem i wodą na elastyczne ciasto.
  2. Ziemniaki, twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa .
  3. Na oleju zarumienić posiekaną cebulę, wymieszać z ziemniakami i serem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem.
  4. Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką krążki. Na krążki nakładamy farsz i sklejamy pierogi.
  5. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju, wrzucamy do wrzącej wody, gdy wypływają gotujemy jeszcze 2 minuty i wyławiamy.
  6. Przed podaniem pierogi odsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku, może brzmi niezdrowo, ale smakuje nieziemsko. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.4
Liczba porcji 6
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!