Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Jak zrobić pierogi z jagodami

print Drukuj
Jak zrobić pierogi z jagodami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Pierogi z jagodami, gdy sezon na jagody się zaczyna, to w moim domu sztandarowe danie. Pierogi z jagodami polane śmietaną to danie, które zasmakuje myślę każdemu. A jagody są zdrowe, więc niech każdy patrzy, jak zrobić pierogi z jagodami i bierze się do pracy :)

składniki
  • 35 dkg mąki
  • jajko
  • 3 dkg mąki do podsypania stolnicy
  • 45 dkg jagód
  • 5 dkg cukru
  • 25 dkg śmietany do polania
  • 6 dkg cukru pudru
  • szczypta soli
sposób przygotowania

Pierogi z jagodami według starego przepisu robimy tak:

  1. Jagody przebrać, umyć i osączyć. Posypać cukrem pudrem.
  2. Teraz czas na ciasto pierogowe: wymieszać mąkę z jajkiem, dolać wody, żeby ciasto było miękkie i ciągliwe, rozwałkować na płaty grubości 1 - 1,5 mm.
  3. Wycinać krążki o średnicy ok. 5 cm i na każdy krążek trzeba nakładać teraz jagody. Po nałożeniu jagód na krążek złożyć go na pół i brzegi dokładnie zlepić.
  4. Pierogi z jagodami gotować w dużej ilości osolonej, wrzącej wody. Po wrzuceniu pierogów zamieszać je drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna garnka.
  5. Pierogi z jagodami wyjmować po kilku chwilach od wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Ciepłe pierogi z jagodami polać śmietaną.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!