Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

print Drukuj
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 80
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Dla osób na "diecie" okres świąt jest przeważnie sporym wyzwaniem - zazwyczaj muszą się obejść smakiem na widok ulubionych tradycyjnych dań takich jak pierogi z kapustą i grzybami.... Nie tym razem, ponieważ tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami można również przygotować w wersji bezglutenowej! Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami są bardzo smaczne i na pewno innym członkom rodzinnej wieczerzy nie wyrządzą szkody :)

składniki
  • Miks bezglutenowy (dostępny w sklepie) 500 g
  • Wrzątek
  • Kapusta kiszona 500 g
  • Grzyby suszone 40 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Liście laurowe 2 sztuki
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Sól morska i pieprz
sposób przygotowania

Oto przepis na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami:

  1. Grzyby opłukać, przełożyć do niewielkiego garnka i zalać zimną wodą - odstawić na noc do namoczenia
  2. Po namoczeniu, grzyby zagotować w tej samej wodzie, w której się moczyły
  3. Dodać liście laurowe i gotować do miękkości - ok. 1 godzinę
  4. Ugotowane grzyby odcedzić, zachowując wywar (można z niego ugotować zupę grzybową lub dodać do wigilijnego barszczu), następnie grzyby należy drobno posiekać
  5. W osobnym garnku należy ugotować odciśniętą kapustę do miękkości (jeśli jest bardzo kwaśna, należy wcześniej przepłukać ją wodą)
  6. Po ugotowaniu dokładnie odcisnąć z wody i drobno posiekać
  7. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć posiekaną cebulkę
  8. Kapustę, grzyby i cebulę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem
  9. Następnie przygotować ciasto na pierogi:
  10. Jeśli posiadasz tylko drewnianą stolnicę, na której wyrabiasz ciasta zawierające gluten, należy użyć czystego blatu, żeby uniknąć zanieczyszczenia
  11. Przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać
  12. W mące zrobić wgłębienie i stopniowo dodawać wrzątek, zagarniając mąkę do środka, np. nożem.
  13. Wyrabiać ciasto rękami, do momentu aż będzie miękkie i elastyczne, w razie potrzeby dodając po odrobinie wody.
  14. Nastawić wodę w wysokim garnku.
  15. Ciasto podzielić na kilka części; następnie rozwałkować na grubość ok. 2–3 mm w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki
  16. Filiżanką wycinać kółka, nałożyć na środek farsz i następnie zlepić brzegi pierogów
  17. Gotować w osolonym wrzątku do miękkości ok. 2 minuty od wypłynięcia

Gotowe :)

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!