Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci

print Drukuj
Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.7

6 ocen

Pierogi z kapustą i grzybami to danie, na które mam zawsze ochotę na początku jesieni. Bo takie chrupiące, syte i bardzo smaczne pierogi z nadzieniem kapuścianym to danie, które przyrządzała mi babcia. Do tej pory pamiętam, że kiedy półmisek pełen pierogów z kapustą i grzybami doprawionych cebulką z patelni lądował na stole, nie trzeba było nikogo wołać na obiad!

składniki

 Farsz

  • kapusta kwaszona - ok 1 kg
  • grzyby suszone - 15 dag
  • cebula - 3 szt.
  • masło - 1 kostka (250 dag)
  • pieprz
  • sól

 Ciasto

  • mąka - 1 kg
  • jajko - 1 szt.
  • ciepła woda - 1-2 szklanki

 

 

 

sposób przygotowania

A oto przepis na pierogi z kapustą i grzybami z przepisu mojej babci.

  1. Moczone przez noc grzyby, obgotowujemy przez ok. 5-10 minut w wodzie (w której się moczyły).
  2. Odcedzamy je i odciskamy na sitku.
  3. Wywarem z grzybów zalewamy kapustę i gotujemy ją aż będzie miękka.
  4. Odcedzamy i studzimy. 
  5. Rozpuszczamy ½ kostki masła i rzucamy na nie 2 posiekane cebule i dusimy je nie dopuszczając na zarumienia. 
  6. Ostatnią posiekaną cebulę przyrumieniamy na łyżce masła na rumiano. Tym polejemy na koniec nasze danie! 
  7. W maszynce do mięsa mielimy odciśnięte grzyby i cebulę i dodajemy do tego kapustę o pozostałe masło.  
  8. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi

  1. Wyrabiamy mąkę z jajkiem i odrobiną ciepłej wody, aż do uzyskania jego elastyczności.
  2. Rozwałkowujemy dobrze ciasto i wycinamy szklanką lub filiżanką kółka.
  3. Do wyciętego kółka nakładamy farsz i sklejamy pieroga.  
  4. Pierogi rzucamy na wrzątek. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez chwilę i wyjmujemy łyżką cedzakową, żeby się nie rozgotowały.   
  5. Odsączone pierogi z kapustą i grzybami  wyjmujemy na półmisek. 

Posypujemy je zarumienioną na oleju cebulkę i pierogi z kapustą i grzybami są gotowe!

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.7
Liczba porcji 5
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!