Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Pizza domowa

print Drukuj
Pizza domowa

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.2

8 ocen

Wiem, że są zwolennicy pizzy na cienkim i na grubym cieście. Moja rodzina przepada natomiast za pizzą domową. Pizza domowa odbiega może czasami od włoskiego pierwowzoru, ale ma tę zaletę, że jest całkowicie nasza. Ma puszyste ciasto i nasze ulubione składniki. Moja ulubiona pizza to własnie pizza domowa!

składniki

Ciasto do pizzy

  • mąka pszenna - 250 g
  • drożdże instant - 7 g
  • gorąca woda - 150 ml
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól do smaku

Dodatki do pizzy

  • sos pomidorowy
  • starty żółty ser
  • szynka, salami, boczek (lub inne ulubione wędliny)
  • pieczarki
  • kolorowa papryka
  • cebula
  • czosnek
  • suszone oregano
sposób przygotowania

Przepis na pizzę domową wygląda tak:

  1. Wsypać drożdże do bardzo ciepłej wody, wymieszać i odstawić na moment.
  2. Mąkę przesiać do dużego naczynia, dodać sól i oliwę z oliwek, a na koniec wodę z rozpuszczonymi drożdżami.
  3. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki przy pomocy łyżki, a kiedy ciasto zacznie się formować na jednolitą masę wyrabiać dalej dłońmi aż do uzyskania zwartej i sprężystej kuli o gładkiej powierzchni.
  4. Gotowe ciasto włóżyć do miski, przykryćj ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  5. W czasie kiedy ciasto wyrasta w misce, przygotować dodatki, w tym sosu pomidorowego.
  6. Wszystkie wędliny pokroić na plasterki, lub nieduże kawałki, a warzywa w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  7. Wyrośnięte ciasto przełóżyć na blachę wysmarowaną odrobiną oliwy z oliwek i rozprowadzić dłońmi tak, aby równomiernie wypełniło formę.
  8. Następnie nakłuć kilkanaście razy widelcem i odstawić jeszcze na 10-15 minut aby ponownie wyrosło.
  9. Następnie posmarować ciasto odrobiną oliwy z oliwek, a na wierzch nałożyć sos pomidorowy.
  10. Na sos pomidorowy położyć wędliny, a na wędliny wszystkie warzywa.
  11. Na sam koniec obficie posypać pizzę startym żółtym serem i opcjonalnie suszonymi ziołami.
  12. Pizzę wstawić na 20 - 30 min. do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C.

Pieczenie domowej pizzy zależy oczywiście od piekarnika. Kiedy pizza będzie gotowa ciasto nabierze złotego koloru. Można również sprawdzić stopień upieczenia przy pomocy wykałaczki. Smacznego!  

 

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.2
Liczba porcji 1
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!