Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Placki po węgiersku

print Drukuj
Placki po węgiersku

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.5

2 oceny

Jak dla mnie placki po węgiersku, to jedno z najpopularniejszych dań zamawianych poza domem. Nie mam na to badań oczywiście, ale wszędzie placki po węgiersku w każdej knajpie (nie w kebabie!) można dostać. Warto zrobić placki po węgiersku w domu, bo przepis na placek po węgiersku to nie fizyka kwantowa :)

składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 papryka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 kg pręgi wołowej
  • 20 dkg żółtego sera do 
  • 1 jajko
  • 2 średnie cebule
  • pieprz
  • liść laurowy
  • pieprz cayenne
  • olej
  • sól
sposób przygotowania

Placki po węgiersku robię tak:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie sosu z mięsem. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni.
  2. Usmażone mięso włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy, pieprz, pieprz cayenne i gotować na małym gazie. Po kwadransie posolić.
  3. Usmażyć pokrojoną paprykę i cebulę, ok. 5-6 minut. Dodać do mięsa. Zamieszać i dusić ok. 15 minut.
  4. Mąkę wymieszać z dwiema szklankami wody i dodać do wywaru.
  5. Jak mamy już sos, to teraz przepis na placki ziemniaczane. Zetrzeć ziemniaki na tarce, dodać jajko, posolić, popieprzyć, dodać makę, wymieszać.
  6. Smażyć placki na rozgrzanej patelni z dwóch stron.
  7. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  8. Na placki nakładamy sos i mamy pyszne placki po węgiersku.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.5
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!