Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Polędwiczki wieprzowe duszone w winie

print Drukuj
Polędwiczki wieprzowe duszone w winie

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.3

11 ocen

Wieprzowina nie jest ulubionym mięsem dietetyków ze względu na sporą zawartość tłuszczu; jednak polędwiczki wieprzowe nie zawierają tak dużych ilości tłuszczu, jak pozostałe części tuszy. Polędwiczki wieprzowe są źródłem pełnowartościowego białka przy stosunkowo małej zawartości tłuszczu i dlatego są uważane za najzdrowszą część tuszy wieprzowej! Równocześnie polędwiczki wieprzowe duszone w winie są kruche i soczyste! Palce lizać!

składniki
  • Polędwica wieprzowa (chuda) 1 mała sztuka
  • Bulion 1 litr
  • Cebula 1 mała
  • Białe wino 500 ml
  • Majeranek 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek/olej rzepakowy 1 łyżka
  • Sól morska, pieprz
sposób przygotowania

Przepis na polędwiczki wieprzowe w białym winie:

  1. Polędwice oczyścić i umyć pod bieżącą wodą
  2. Posiekać cebulę
  3. Oczyszczoną polędwiczkę obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron
  4. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek
  5. Chwilę smażyć razem i zalać winem oraz bulionem
  6. Dodać majeranek
  7. Dusić aż polędwiczka będzie miękka

Smacznego:)

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!