Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Powidła śliwkowe smażone

print Drukuj
Powidła śliwkowe smażone

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.7

3 oceny

Pomimo tego, że w sklepach nie brakuje dżemów i powideł, domowe powidła śliwkowe nie mają sobie równych. Na powidła śliwkowe wybieramy mocno dojrzałe węgierki. Kiedy za oknem pojawi się szaruga, a potem śnieg - powidła śliwkowe przypomną ci ciepłe dni.

składniki
  • śliwki węgierki mocno dojrzałe - 1 kg
  • cukier -  150g cukru
  • cynamon - ½ łyżeczki cynamonu (zależnie do upodobań)
sposób przygotowania

Mój przepis na powidła śliwkowe wygląda tak:

  1. Śliwki myjemy, przecinamy na pół i pestkujemy.
  2. Śliwki wkładamy do garnka i dodajemy troszeczkę wody (na 1 kg śliwek wystarczą 2 łyżki).
  3. Gotujemy na małej lub średniej mocy palnika, często mieszając, aby śliwki się nie przypaliły, a płyn szybciej odparował.
  4. Powidła są gotowe, gdy są na tyle gęste, że spadają z łyżki płatami, a ślad zrobiony łyżką po dnie garnka nie zlewa się. (ok 1,5 godz. dla 1 kg śliwek).
  5. Sprawdzamy, czy powidła są odpowiednio słodkie, jeżeli nie, dodajemy cukru do smaku oraz cynamonu do aromatu i jeszcze gotujemy.
  6. Kiedy powidła zgęstnieją, nakładamy powidła do słoików, mocno zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem na 15 min.

Z jednego kilograma śliwek otrzymamy 1 słoik (ok 300 ml) powideł śliwkowych.

Przygotuj się zatem na więcej pracy, jeżeli lubisz powidła śliwkowe zimą. Powodzenia!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.7
Liczba porcji 1
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!