Wśród moich znajomych, nie brakuje osób, które deklarują, że ze wszystkich słodyczy, najbardziej lubią śledzie:) Proponuję więc dzisiaj przepis na śledzie w oleju. Mój przepis na śledzie w oleju jest prosty i sprawdzony. Śledzie w oleju przygotowuję często jako przystawkę, ale to danie goście też na moim wigilijnym stole.
Przygotowując własną domową granolę z patelni masz pewność, że znajdzie się w niej duża dawka orzechów, nasion isuszonych owoców. Przemysłowe granole przeważnie zawierają sporo tłuszczy - i to te najgorsze z najgorszych czyli kwasy tłuszczowe trans, które są znienawidzone przez dietetyków. Domowa granola z patelni nie zawieraani grama tych transów, ale przede wszystkim jest pyszna łatwa w przygotowaniu ! Spróbuj sam!!!
Racuchy na maślance pochodzą z kuchni rosyjskiej. Puszyste i usmażone na złoto racuchy są również proste do wykonania. Racuchy na maślance są najlepsze z patelni o grubym dnie, chociaż czasami smażę je również na mniejszy ogniu na patelni teflonowej.
Daktylowe ciasteczka owsiane mogą być zdrową przekąską i dla dużych i dla małych. Przykładowo po treningu dwa takie daktylowe ciasteczka owsiane doskonale uzupełniają mięśniowe zapasy energii dzięki czemu będziemy poprawiać kondycję. Z kolei w ciągu dnia daktylowe ciasteczka owsiane poprawiają koncentrację i pamięć. Zatem zamiast tuczyć dzieci pustymi kaloriami, lepiej wybrać daktylowe ciasteczka owsiane pełne wartości odżywczych.
Pieczarki faszerowane mogą być zarówno przystawką, jak i alternatywą dla ziemniaków, bądź ryżu podawanego do ulubionego schabowego lub innej porcji mięsa. Przepis na moje ulubione pieczarki faszerowane wziąłem od siostry. Pieczarki faszerowane według tego przepisu są lekkie, a co najważniejsze bardzo smaczne.
Przyjmujesz gości i nie wiesz co postawić na stole między posiłkami? Proponuję świetną przekąskę: pieczarki faszerowane mięsem i cebulą dymką. Takie pieczarki faszerowane mięsem i cebulą dymką smakują panom i paniom. Doskonale nadają się do swobodnego przegryzienia podczas spotkania, albo jako przystawka do innego dania. Polecam moje pieczarki faszerowane!
Czym by było moje życie bez ziemniaczanych chipsów... - zdanie często słyszane przeze mnie w gabinecie i pewnie przez nie jednego dietetyka. Wówczas wyciągam z szuflady przepis na domowe chipsy z ziemniaków. Dzięki temu przepisowi na domowe chipsy z ziemniaków można powiedzieć że wilk jest syty i owca cała! Domowe chipsy z ziemniaków mają mniej tłuszczu, soli, nie zawierają dodatków do żywności, a dalej smakują wybornie. Polecam!
Bananowe chipsy dostępne w sklepach zazwyczaj dostarczają potężnej dawki cukru, a etapy ich produkcji powodują, że zdrowe owoce stają się (o zgrozo!) źródłem groźnego dla naszego zdrowia akryloamidu. Zatem od dziś chrupiemy tylko i wyłącznie bananowe chipsy zrobione w domu. Tak zrobione bananowe chipsy świetnie smakują również z jogurtem naturalnym lub owsianką.
Jarmuż w ostatnim czasie zdobywa coraz większą popularność i osobiście bardzo mnie to cieszy. Z jarmużu można przygotować doskonałe sałatki, koktajle a nawet zdrowe chipsy! Dziś przedstawiam przepis na chrupiące i zdrowechipsy z jarmużu. Chipsy z jarmużu są lekkie, smaczne, a przy okazji dostarczają nam mnóstwa witamin i składników mineralnych. Dlatego chipsy z jarmużu niemal bez wyrzutów sumienia można spałaszować, np. przy okazji wieczornego seansu filmowego!
Papryka faszerowana to danie proste, a efektowne i smaczne. Paprykę możesz faszerować na różne sposoby. Mój przepis na paprykę faszerowaną jest sprawdzony i co najważniejsze - danie zawsze się udaje. W zależności od twojego apetytu, papryka faszerowana może być świetną przystawką lub daniem głównym na lekki obiad, czy kolację.
Ziemniaki to już tradycja polskiego stołu. Znamy je w różnych wydaniach - ja polecam pieczone ziemniaki z boczkiem wędzonym. Są kruche, smaczne i z nutą wędzonki. Pasują doskonale jako przystawka do mięs, ale można je również podać na męskim spotkaniu przy piwku. Polecam pieczone ziemniaki z boczkiem.
Bardzo prosty przepis na pastę jajeczną. To co sprawia, ze pasta jajeczna smakuje wyjatkowo to dodatki. W tym przypadku połączenie pasty jajecznej z łososiem i rzodkiewką. Kanapki z pastą jajeczną to szybka i prosta przekąska.
Warto czasem korzystać z pomysłów i przepisów innych nacji, mam przykład doskonały, gdy wezmę przepis na bób. Zwykło się go jadać tylko gotowanego, a czasem dodanie paru składników sprawia, że nabiera całkowicie innego smaku. Ostatnio postanowiłam wypróbować przepis na bób w wydaniu hiszpańskim - ze smażoną szynką, cebulą i czosnkiem. Bób wyszedł doskonały.
Bób gotowany z wody jest bardzo dobry i zdrowy, ale czasem lubię sobie urozmaicić przepis na bób i robię bób na patelni z szynką smażoną. Skąd pomysł na bób z szynką? To przepis z kuchni hiszpańskie, który poznałam na wakacjach. Polecam!
Jak powinno przebiegać gotowanie bobu? Pewnie sporo osób zadaje sobie to pytanie, a odpowiedź na nie jest banalna. Oto przepis na bób gotowany z wody. A każdemu bób polecam, bo jest zdrowy, ma mało cholesterolu.
Sezonowe warzywo, jakim jest bób nie dość, że dobre, to jeszcze i zdrowe, więc, jak tylko bób pojawi się w handlu, to warto się zaopatrzyć i gotować. A bób przygotować to łatwizna. Przepis na bób można podsumować jednym słowem - prosty jak drut!
Przepis na bób chodzi za mną, a właściwie nie tyle przepis na bób, co sam bób chodzi za mną odkąd go tylko zobaczyłam w sklepie. Lubię bób gotowany, jeszcze ciepły, mniam! Siedzieć na tarasie, wieczorem w letni dzień, pogryzając bób i rozkoszując się nic nie robieniem :) Marzenie!
Jak ugotować bób? Zadawałem sobie to pytanie zawsze, jak tylko zaczynał się sezon na bób. Aż pewnego razu nie wytrzymałem i wypróbowałem przepis na bób. I od tej pory już dokładnie wiem, jak ugotować bób i zajadać się nim w letnie dni. Polecam sprawdzony przepis na bób.
Pojawiły się już w sklepach pierwsze ogórki “gruntowe” - oczywiście ze szklarni. Jednak możemy już z nich zrobić ogórki małosolne. Przepis na ogórki małosolne jest banalny, więc polecam. A po kilku dniach mamy takie ogórki małosolne, ze pace lizać :)
Czy chipsy mogą być zdrowe? Jase, że tak! Domowe chipsy moga być i pyszne i zdrowe. Chipsy z jarmużu to super pomysł na zastąpienie niezdrowych chipsów ze sklepu. A przepis na chipsy z jarmużu nie jest trudny, więc do dzieła.
Każdy z nas najlepiej, jak mniemam, pamięta z dzieciństwa pachnące i chrupiące placki z jabłkami, często zwane racuchami. Szybka przekąska, jak placki z jabłkami, była wówczas bardzo ważna, bo każdy z nas spieszył się do kolegów na podwórko. Czy teraz placki z jabłkami robią taką samą furrorę? Nie sądzę, a szkoda bo placki z jabłkami są i pyszne i zdrowe.