Przepisy kulinarne ze zdjęciem
Przepis na śledzie po kaszubsku
Na wigilijną kolację przygotowuję zwykle sporo rybnych dań. Przebojem są u mnie śledzie po kaszubsku. Odpowiednio dobrane przyprawy, w tym goździki i ziele angielskie sprawiają, że śledzie po kaszubsku są wyjątkowo aromatyczne. Serdecznie polecam przepis na moje śledzie po kaszubsku!
Mój karp w galarecie
Dla większości Polaków karp jest nieodłącznym symbolem Bożego Narodzenia. Jeszcze niedawno, karp nie cieszył się jednak w mojej rodzinie szczególnym zainteresowaniem. Wszystko się zmieniło odkąd przygotowałam karpia w galarecie. Karp w galarecie to pyszne danie, a teraz, czekają na niego wszyscy goście!
Aromatyczne śledzie po kaszubsku
Śledzie z cebulką w pomidorowym, słodko-kwaśnym sosie znane są jako śledzie po kaszubsku. Szczerze mówiąc śledzie po kaszubsku są chyba moim ulubionym daniem rybnym. Ostatnio, wprowadziłem je również na stałe do menu wigilijnego, bo śledzie po kaszubsku to danie pierwsza klasa!
Tradycyjne śledzie po kaszubsku
Śledzie najbardziej lubię po kaszubsku, czyli z cebulką i sosem pomidorowym. Po różnych eksperymentach, stwierdzam, że preferuję tradycyjne śledzie po kaszubsku - prosty przepis, który zawsze się udaje!
Karp w galarecie a la Andrzej
U nas w rodzinie każdy przygotowuje na wigilię swoje popisowe danie. Do mnie należy przygotowanie karpia w galarecie. Karpia w galarecie nauczyła mnie moja siostra, ale nieskromnie powiem, że doprowadziłem ten przepis do perfekcji i teraz mówi się, że to karp w galarecie a la Andrzej!
Uszka z kapustą i grzybami
Uszka z kapustą i grzybami i wigilijny barszcz czerwony to oczywiste skojarzenie. Jest to dosyć zrozumiałe, bo wigilijny barszcz z uszkami jest naprawdę pyszny. U mnie przygotowuje się uszka z kapustą i grzybami. Barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami jest może daniem postnym, ale smakuje jak najlepszy rarytas!
Jak zrobić placki ziemniaczane
Nie ma jak smaczne placki ziemniaczane, gdy za oknem zimno. Przepis na placki ziemniaczane jest banalny, a więc pytanie, jak zrobić placki ziemniaczane jest po prostu retoryczne :) Niektórzy placki ziemniaczane lubią z cukrem, ja jednak preferuję z cebulą, wtedy można zjeść placki ziemniaczane jogurtem naturalnym czy śmietaną.
Czekoladowe muffinki brownies
Muffinki to idealny pomysł na szybki i efektowny deser. Zwłaszcza te czekoladowe muffinki uwielbiane są zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Przepis na czekoladowe muffinki brownies to harmonijne połączenie tradycyjnych babeczek o karmelowej nucie oraz popularnego amerykańskiego ciasta, którego znakiem rozpoznawczym jest bogaty, czekoladowy smak. Takie muffinki z pewnością staną się piękną ozdobą każdego stołu, także tego świątecznego.
Imbirowe muffinki z gruszką
Macie ochotę na pyszne "małe co nieco"? Mam zatem rozwiązanie w postaci domowych imbirowych muffinek z gruszką. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie zaproponowała Wam pełnoziarnistej wersji muffin z gruszką. Mięciutkie, pachnące imbirem i cynamonem - takie są właśnie imbirowe muffinki z gruszką . Po prostu genialne :)
Jogurtowe muffinki z gruszką i orzechami
Przepyszne połączenie lekkiego jogurtowego ciasta, soczystej gruszki i włoskich orzechów czyli kolejny przepis dla osób spragnionych zdrowych słodyczy - jogurtowe muffinki z gruszką i orzechami. Jogurtowe muffinki z gruszką i orzechami często piekę, gdy dopada mnie apetyt na "coś słodkiego". Jogurtowe muffinki z gruszką i orzechami są pyszne, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu - same zalety!
Zielony hummus
Do przygotowania zielonego hummusu używam jarmużu lub szpinaku. Jarmuż zaliczany jest do superfood, ale pamiętajcie co za dużo to niezdrowo! Jarmuż jak i pozostałe warzywa kapustne jedzony w nadmiarze może prowadzić do problemów tarczycą! Podsumowując zachęcam do wprowadzenia do jadłospisu zielonego hummusu raz z jarmużem, raz ze szpinakiem.
Migdałowe muffiny z gruszką
Migdałowe muffinki z gruszką są idealne dla spragnionych zdrowych łakoci. Brak mąki i cukru, obecność migdałów, wiórków kokosowych, jabłek, gruszek oraz cynamonu, wszystko to sprawia, że możemy potraktować migdałowe muffinki z gruszką jako formie zdrowych słodyczy. Migdałowe muffinki z gruszką polecam na niedzielny deser :)
Domowa granola z patelni
Przygotowując własną domową granolę z patelni masz pewność, że znajdzie się w niej duża dawka orzechów, nasion i suszonych owoców. Przemysłowe granole przeważnie zawierają sporo tłuszczy - i to te najgorsze z najgorszych czyli kwasy tłuszczowe trans, które są znienawidzone przez dietetyków. Domowa granola z patelni nie zawieraani grama tych transów, ale przede wszystkim jest pyszna łatwa w przygotowaniu ! Spróbuj sam!!!
Pęczotto z grzybami z zielonym groszkiem
Pęczotto z grzybami z zielonym groszkiem to polska wersja tradycyjnego włoskiego dania czyli risotto. Dietetyczna przewaga polskiego pęczotto z grzybami z zielonym groszkiem to zamiana białego ryżu na gruboziarnistą kaszę czyli na pęczak. Pęczak dostarcza węglowodanów złożonych, które powinny stanowić podstawę naszego dziennego jadłospisu,
Kotlety mielone z pieca
Nie wiem jak Wy, ale ja nie znoszę stać godzinami przy kuchni... Dlatego osobiście pokochałam tą wersje przepisu na tradycyjne polski danie czyli na kotlety mielone z pieca! Wystarczy wyrobić mięsną masę, uformować kotlety iii... wstawić kotlety mielone z pieca do piekarnika, prościzna!!! A zaoszczędzony czas, polecam przeznaczyć na spacer :)
Delikatna surówka z czerwonej kapusty
Delikatna surówka z czerwonej kapusty to wyśmienity i zdrowy dodatek do pieczeni z drobiu jak i zrazów zawijanych z wołowiny. O walorach zdrowotnych delikatnej surówki z czerwonej kapusty decydują liczne witaminy i składniki mineralne, ale także obecność bardzo silnych przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia, a także zapobiegają licznym chorobom!
Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami
Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami, a w skrócie po prostu pęczotto tudzież kaszotto. Nietypowe polskie danie przygotowane na typowy sposób włoskiego risotto. Równocześnie Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami to dość sycący obiad. Pamiętaj jednak aby nie jadać grzybowych dań częściej niż 2 razy w tygodniu!
Kotlety mielone z cukinią i marchewką
Kotlety mielone z cukinią i marchewką to zdrowa wersja tradycyjnego dania polskiej kuchni. Dlaczego kotlety mielone z cukinią i marchewką są zdrowe? Chude mięso, dodatek warzyw, błonnika pokarmowego to niewątpliwe zalety kotletów mielonych z cukinią i marchewką. I jeszcze jedno.... kotlety mielone z cukinia i marchewką są pieczone, a nie smażone dlatego są idealne również dla osób liczących kalorie :)
Prosta surówka z czerwonej kapusty
Kolejna wersja surówki z czerwonej kapusty to prosta surówka z czerwonej kapusty. Prosta surówka z czerwonej kapusty posiada komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny... Pokuszę się nawet o stwierdzenieże prosta surówka z czerwonej kapusty jest naturalnym i znacznie skuteczniejszym rutinoskorbinem. Na jesień w sam raz!
Pęczotto z podgrzybkami
Pęczotto z podgrzybkami to danie bezmięsne. Użyte w pęczotto z podgrzybkami grzyby nie są niezbędnym elementem zdrowej diety, aczkolwiek bez wątpienia mogą urozmaicić jadłospis dorosłej osoby. Grzyby mogą powodować zatrucia pokarmowe, są również ciężkostrawne (dlatego są niewskazane dla dzieci), natomiast z drugiej strony są nazywane "mięsem lasu”.
Kotlety mielone z indyka i kaszy jaglanej
Szukasz nietuzinkowego przepisu na kotlety mielone? W takim razie kotlety mielone z indyka i kaszy jaglanej to właśnie propozycja dla Ciebie! Kotlety mielone z indyka i kaszy jaglanej to również zdrowe obiadowe danie. Zawiera cenne białko zwierzęce i roślinne. Pamiętajcie, że zalecana proporcja białka zwierzęcego do roślinnego wynosi pół na pół!
Krokiety
Krokiety to brzmi dość smakowicie, a przecież jest to zwykły zapiekany naleśnik z farszem. Wprawdzie można krokiety wykonywać na wiele różnych sposobów, ale ja chyba najbardziej lubię i najczęściej robię krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety z mięsem też pyszne, ale to inną razą :)
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami to danie, na które mam zawsze ochotę na początku jesieni. Bo takie chrupiące, syte i bardzo smaczne pierogi z nadzieniem kapuścianym to danie, które przyrządzała mi babcia. Do tej pory pamiętam, że kiedy półmisek pełen pierogów z kapustą i grzybami doprawionych cebulką z patelni lądował na stole, nie trzeba było nikogo wołać na obiad!
Domowe batoniki
Batoniki zbożowe dostępne w sklepach w dużej większości są mocno naładowane cukrem, dlatego zamiast kupować tzw. "dietetyczne" batoniki zbożowe, polecam przygotować zamiennik - jabłkowe batoniki zbożowe. W sam raz do przygotowania samemu w domu! Dla liczących kalorie - jeden jabłkowy batonik zbożowy to około 230 kcal. Szczególnie polecam po treningu :)