Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Przystawki

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5

117 ocen

Tatar ze śledzia po polsku

Tatar ze śledzia po polsku

Tatar ze śledzia po polsku to kwintesencja polskiej tradycji - połączenie uwielbianych przez polaków śledzi i podstawowej przyprawy kuchni polskiej czyli majeranku.... Tatar ze śledzia po polsku to pyszna, zdrowa i dietetyczna przystawka. Bowiem, 100 g tataru ze śledzia dostarcza jedynie 160 kcal i równocześnie to dawka witamin: A, D, E, witamin z grupy B i składników mineralnych: żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu
Tatar ze śledzia na ostro

Tatar ze śledzia na ostro

Śledzie są źródłem cennego białka, witamin, składników mineralnych i oczywiście niezastąpionych kwasów omega 3. Dlatego polecam Wam tatar ze śledzia - danie proste, smaczne i tanie! Tatar ze śledzia to wręcz doskonała przystawka! A jeżeli lubicie ostre potrawy;  przepis na tatar ze śledzia na ostro to właśnie propozycja dla Was!
Tatar ze śledzia po węgiersku

Tatar ze śledzia po węgiersku

Dla kulinarnych smakoszy kochających ryby; tatar ze śledzia to żadna nowinka. Tym razem prezentujemy przepis na tatar ze śledzia po węgiersku - na ostro, z dodatkiem ostrej papryki, musztardy rosyjskiej i imbiru; czasem warto poeksmerymentować! Tatar ze śledzia po węgiersku to oryginalna wariacja na temat dobrze znanego przysmaku. Polecam :)
Linia
Koreczki śledziowe z papryką

Koreczki śledziowe z papryką

Ze śledzi można wyczarować prawdziwe rarytasy, np. koreczki śledziowe z papryką. Takie koreczki śledziowe, są naprawdę pyszne! Koreczki śledziowe z papryką to uniwersalna i zdrowa propozycja na przystawkę - sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole jak i na imprezach takich jak imieniny czy parapetówka! Polecam! :)
Koreczki śledziowe z suszoną śliwką

Koreczki śledziowe z suszoną śliwką

Koreczki śledziowe z suszoną śliwką są znakomitą, chociaż mniej znaną wersją tradycyjnych koreczków śledziowych! I oto polskie danie również może być kopalnią zdrowia: dobrych tłuszczy, witamin i składników mineralnych. Polecam potrawy ze śledzi, takie jak np. koreczki śledziowe. Zwłaszcza że o dobre świeże ryby (szczególnie w niektórych rejonach Polski) jest trudno, a zdrowe śledzie i do tego w miarę tanie, można dostać prawie wszędzie.
Rolmopsy

Rolmopsy

Śledzie w śmietanie, w oleju, ale nie zapominajmy o świątecznej klasyce czyli o rolmopsach. Rolmopsy najczęściej kupujemy gotowe. Szkoda, że nie zdajemy sobie często sprawy, że własnoręczne przygotowanie rolmopsów, z wybranymi przez siebie dodatkami jest bardzo szybkie, dużo tańsze, a takie rolmopsy są zdecydowanie zdrowsze! Polecam na wigilijny stół i nie tylko... :)
Linia
Rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem

Rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem

Rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem jest równie prosta w przygotowaniu jak pozostałe wersje rolady szpinakowej. Rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem jest równocześnie tańszą i zdecydowanie mniej popularną wersją popularnej przystawki, dzięki czemu zaskoczycie swoich gości kreatywnością. Roladę szpinakową z wędzonym kurczakiem polecam zarówno na imieniny jak i jako przystawkę w pierwszy dzień świąt :)
Rolada szpinakowa z mozarellą

Rolada szpinakowa z mozarellą

Rolada szpinakowa najczęściej podawana jest jako przystawka na zimno; tym razem przedstawiamy przepis na roladę szpinakową w wersji na ciepło.... Mozarella pod wpływem ciepła cudownie się rozpływa, tworząc bardzo oryginalne, zdrowe i smaczne danie. Mozarella w porównaniu z twardym serem żółtym, na 100g zawiera o 10g mniej tłuszczu i w ten prosty sposób ograniczamy kaloryczność rolady szpinakowej z mozarellą aż o 230 kcal :)
Masło z orzechów włoskich

Masło z orzechów włoskich

Orzechy włoskie to prawdziwa skarbnica zdrowia pod warunkiem, że spożywamy je z umiarem. Orzechy włoskie zawierają zdrowe tłuszcze, dużo witaminy E, żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku! Natomiast orzechy i wykonane z nich masło orzechowe są również bardzo kaloryczne! Jedna łyżka masła z orzechów włoskich to niecałe 100 kcal, dlatego zamiast z chlebem masło orzechowe warto zjeść z produktem niskokalorycznym, np. łodygą selera naciowego :)
Linia
Śledzie w oleju lnianym z koperkiem

Śledzie w oleju lnianym z koperkiem

Nie ma to jak śledzie w oleju lnianym! Mogę to stwierdzić z całą mocą, że domowe śledzie w oleju w moim wykonaniu są mistrzostwem świata :) A przepis na śledzie w oleju jest banalny, każdy jest w stanie zrobić przepyszne śledzie w oleju lnianym z koperkiem, a więc do dzieła!
Moja sałatka jarzynowa

Moja sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa to danie tradycyjne, ale ciągle chętnie widziane na naszych stołach. Tak naprawdę, zależnie od upodobania i ochoty, przyrządzam ją różnie, ale bazą jest zawsze ten przepis na sałatkę jarzynową.
Ryba po grecku mojej mamy

Ryba po grecku mojej mamy

Gotowania nauczyła mnie mama. Dzisiaj mam już własne popisowe dania, ale rybę po grecku przyrządzam według jej przepisu. Ryba po grecku mojej mamy jest aromatyczna i świetna na zimno i na gorąco. Wypróbuj  i ty przepis na rybę po grecku mojej mamy!
Linia
Podgrzybki w marynacie korzennej

Podgrzybki w marynacie korzennej

Tej jesieni grzybiarze są zadowolenia, bo mogą z powodzeniem oddawać się swojemu hobby. W kuchni zaś królują grzyby marynowane! Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na podgrzybki w marynacie korzennej. Moje podgrzybki w marynacie korzennej są przebojem nie tylko w mojej spiżarni, ale również u moich znajomych, którym wyjawiłam ten przepis!
Marynowane prawdziwki

Marynowane prawdziwki

Chociaż cieszymy się jeszcze sosami i zupami ze świeżych grzybów, nie zapomnijmy o czekającej nas zimie. Marynowane grzyby są doskonałą przekąską i  świetną przystawką na polskiej biesiadzie. U mnie jada się najchętniej marynowane prawdziwki. A oto mój przepis na marynowane prawdziwki, których nigdy nie brakuje na półce w mojej spiżarni.
Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Nie ma jesieni bez przetworów i marynat. A jeżeli marynaty - to oczywiście marynowane grzyby! Moim przebojem są grzyby w marynacie słodko-kwaśnej. Marynata słodko-kwaśna pasuje do różnych gatunków grzybów: prawdziwków, kurek, podgrzybków. Ważne jest jednak, żeby grzyby były małe i zdrowe. Wtedy marynata słodko-kwaśna najlepiej smakuje i mamy najsmaczniejsze grzyby marynowane!  
Linia
Wegetarianska papryka faszerowana

Wegetarianska papryka faszerowana

Papryka faszerowana jest o tyle ciekawym daniem, że zmieniając farsz, zmieniamy zupełnie jego charakter, Dzisiaj proponuję wagetariańską paprykę faszerowaną. Papryka faszerowana dla wegetarian zawiera kaszę gryczaną. Jestem przekonana, że wegetariańska papryka faszerowana posmakuje również mięsożercom!
Ogórki konserwowe - sprawdzony przepis

Ogórki konserwowe - sprawdzony przepis

Nie ma to jak polskie ogórki gruntowe. Są najsmaczniejsze. Szczególnie gdy przygotujemy z nich przetwory na zimę: czy to ogórki konserwowe, czy ogórki kiszone, czy wszelkiego rodzaju sałatki, to jednak ogórek króluje w słoiku. Polecam sprawdzony przepis na ogórki konserwowe, a sprawdzony, bo w mojej rodzinie trwa od pokoleń i niezmiennie jest ten sam.
Ogórki konserwowe na zimę z miodem

Ogórki konserwowe na zimę z miodem

Sezon ogórkowy przeważnie trwa od czerwca do końca września. Niestety nie możemy korzystać z dobrodziejstwa ogórków gruntowych przez cały rok i w związku z tym szykujemy ogórki konserwowe na zimę. Kto ich nie lubi…U mnie w domu ogórki konserwowe z miodem są rozchwytywane. Ja dzisiaj zaproponuję przepis na ogórki konserwowe z odrobiną miodu.
Linia
Najlepsze ogórki konserwowe

Najlepsze ogórki konserwowe

Sezon ogórkowy rozpoczęty! Kupujemy ogórki i szykujemy słoiki na zimę. Najlepsze z najlepszych są oczywiście ogórki konserwowe. Wykonane wg podstawowego przepisu gwarantują doskonałą jakość i smak. Ogórki konserwowe pasują do wszystkiego - więc do dzieła!
Ogórki kiszone, jak zrobić

Ogórki kiszone, jak zrobić

Gdy nadchodzi czas na przetwory z ogórków to pytanie, jak zrobić ogórki kiszone pojawia się myślę często. A ja mam odpowiedź :) Przepis na ogórki kiszone, który wykorzystuję jest sprawdzony i moje ogórki kiszone wstydu mi nie przynoszą. Polecam sprawdzony przepis na ogórki kiszone.
Ogórki kiszone na zimę

Ogórki kiszone na zimę

Jak przetwory z ogórków to ogórki kiszone, innych niestety nie lubię. A popularne kiszenie to inaczej kwaszenie, czyli utrwalanie produktów polegające na działaniu kwasu mlekowego. Zalewanie słoną zalewą jest po to, żeby nie dostawało się powietrze, a co za tym idzie bakterie. Kiszenie to najbardziej racjonalna metoda utrwalania, produkty zachowują wszystkie wartości odżywcze. Dlatego ogórki kiszone są takie zdrowe :)
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!