Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Risotto z borowikami

print Drukuj
Risotto z borowikami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

4 oceny

Podobno risotto przywiózł Marco Polo z samych Chin. Potrawa zyskała jednak wielką popularność we Włoszech. Mówi się, że ile gospodyń, tyle przepisów na risotto. Dzisiaj proponuję zatem mój przepis na risotto z borowikami, bo risotto z grzybami jest przepyszne. :)

składniki
  • świeże borowiki - 150 g
  • ryż (np. Arborio) - 200 g
  • suszone borowiki - 10 sztuk
  • bulion - 1 litr
  • cebula - ½ główki
  • czosnek - 1 ząbek
  • masło -  5 łyżek
  • białe wino - 80 ml
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • tarty ser parmezan - 5 łyżek
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • sól (najlepiej morska)
sposób przygotowania

A oto mój przepis na risotto z grzybami:

  1. Suszone grzyby moczę przez kilka godzin w 1 szklance zimnej wody, po czym osuszam je papierowym ręcznikiem. Do wody z grzybów wlewam bulion, gotuję na słabym ogniu.  
  2. Cebulę i czosnek drobną kroję i wrzucam na rozgrzane na patelni 2 łyżki masła. Duszę to do miękkości nie rumieniąc, przez około 5 minut.
  3. Świeże borowiki starannie czyszczę z piasku i listków i kroję na plasterki.
  4. Pokrojone borowiki dodaję do zeszklonej cebuli  i duszę pod przykryciem przez 1 - 2 minuty, do zmięknięcia grzybów.  
  5. Borowiki wyjmuję, doprawiam solą i pieprzem, przykrywam folią i odkładam na bok.
  6. Na patelnię z masłem i cebulą wsypuję ryż, dodaję namoczone suszone grzyby, mieszam i smażę krótko na średnim ogniu.
  7. Dolewam do tego wino i gotowuję do odparowania.
  8. Następnie wlewam łyżką wazową gorący bulion i gotuję risotto na małym ogniu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
  9. Wlewam po jednej łyżce wazowej bulionu, czekając, aż poprzednia ilość całkowicie się zredukuje. Gotuję tak przez około 15 minut.
  10. Gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku, risotto jest gotowe.
  11. Na koniec dodaję natkę pietruszki i odłożone świeże grzyby, mieszam i zdjejmuję z ognia.
  12. Dodaję tarty parmezan i pozostałe 3 łyżki masła.
  13. Wszystko ponownie mieszam i doprawiam solą i pieprzem tak, jak lubię.

Mój przepis na risotto z borowikami nadaje się do jedzenia zaraz po przygotowaniu. Są jednak tacy, którzy twierdzą, że risotto z grzybami jest nasmaczniejsze i najbardziej aromatyczne po kilku godzinach. Sprawdźcie sami :)

Smacznego!

 

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!