Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Risotto z grillowanymi grzybami

print Drukuj
Risotto z grillowanymi grzybami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

2 oceny

Risotto grzybowe można przygotować z grzybów świeżych lub mrożonych. Ja zaś proponuję risotto z grillowanymi grzybami. Ten sposób przygotowania grzybów nadaje daniu specyficzny nieco orzechowy smak. Risotto z grillowanymi grzybami  jest być może mniej znane, ale naprawdę warto wypróbować ten przepis!

składniki
  • bulion z kurczaka - 1,5 l
  • suszone prawdziwki - garść
  • oliwa
  • drobno posiekana cebula - 1 mała główka
  • seler naciowy - 2 łodyżki
  • ryż na risotto - 400g
  • białe wytrawne wino - 150ml
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • grzyby (kurki, boczniaki, bądź inne) - 4 duże garści
  • zioła (estragon, zielona pietruszka)
  • masło - 25g
  • ser parmezan - 4 łyżki
  • oliwa
sposób przygotowania

A teraz przepis na aromatyczne risotto z grillowanymi grzybami.

  1. Suszone prawdziwki namoczyć przez kilka minut w podgrzanym bulionie, po czym je pokroić (nie wylewać bulionu!).
  2. Cebulę i seler przysamżyć na małym ogniu, nie rumieniąc, a następnie dosypać ryż.
  3. Wymieszać wszystko, olać wino i miesząć, aż ryż wchłonie cały płyn. Dolać płyn z moczenia grzybów i dołóżyć pokrojone prawdziwki. Doprawić solą i dolać chochelkę gorącego bulionu.
  4. Zmniejszyć ogień i dolewać stopniowo po chochelce bulionu, jednocześnie mieszając. Przez każdą dolewką bulionu poczekać, aż poprzednia zostanie wchonięta przez ryż (całość trwa ok. 30 min.)   
  5. Na rozgrzanej patelni grillowej opiekać grzyby, aż zmiękną. Do zgrillowanych grzybów dodać posiekane zioła, szczyptę soli i sok z cytryny.
  6. Zdjąć risotto z ognia i dodać masło i parmezan, wymieszać. Konsystencja risotta powinna być półpłynną - można doldać trochę bulionu.
  7. Przykryć risotto pokrywką i odstawić na kilka minut, żeby odpoczęło.

Risotto z grillowanymi grzybami można posypać grzybami lub świeżo utartym parmezanem. Risotto jest wtedy przepyszne! Smacznego!   



print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!