Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Sałatka gyros „na bogato”

print Drukuj
Sałatka gyros „na bogato”

WszelkiePrzepisy.pl

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Dziś sałatka gyros – prawdziwy przepis. Nie jakaś tam naprędce przygotowana mieszanka kilku kawałków kurczaka, kapusty i kukurydzy. Sałatka gyros z mojego przepisu to prawdziwa głębia smaku. Takiej sałatki gyros z pewnością jeszcze nie jedliście. Naprawdę warto. Spróbujcie.

składniki
  • Szynka wieprzowa – ok. 0,8 kg
  • Cebula – 2 sztuki
  • Cebula czerwona – 1 sztuka
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Papryka – 4 sztuki
  • Pomidory – 3 sztuki
  • Ogórek długi – 2 sztuki
  • Czarne oliwki
  • Sałata lodowa
  • Połówka cytryny
  • Jogurt bałkański
  • Ser feta
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy:
  • rozmaryn
  • tymianek
  • oregano
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz biały i czarny
  • płaska łyżeczka pieprzu cayenne
  • listki mięty
  • Jako dodatek pita lub ziemniaki
sposób przygotowania

Sałatka gyros to najsmaczniejsza sałatka na świecie.

  1. Dzień przed przyrządzeniem sałatki przygotowujemy mięso. Trzeba je pokroić w plastry, każdy o grubości ok. 2- 3 centymetrów. Do mięsa będziemy potrzebować marynaty. W tym celu mieszamy oliwę z drobno posiekanymi dwoma ząbkami czosnku i przyprawami. Szynkę wkładamy do marynaty i odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Mięso z marynaty smażymy na oliwie. Można użyć do tego celu samej marynaty z dodatkiem świeżej oliwy. Plastry obsmażamy z obu stron i dodajemy pokrojoną cebulę. Całość zalewamy wodą. Gotujemy przez kilkanaście minut, bez pokrywki, żeby cała woda odparowała.
  3. Teraz czas na warzywa:
    Kroimy w plastry lub kostkę kolejno: pomidory, czerwoną cebulę, ogórek, paprykę. Dodajemy czarne oliwki, przyprawiamy pieprzem. Dodajemy nieco oliwy.
  4. Teraz sos:
    Obranego ogórka ścieramy na tarce. Posypujemy solą. Ucieramy pozostały czosnek z odrobiną oliwy i soli. Jogurt bałkański przekładamy z opakowania do miseczki i wyciskamy do niej także sok z cytryny. Dodajemy posiekaną miętę. Łączymy z czosnkiem i startym ogórkiem. Wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
  5. Teraz potrzebna będzie duża, najlepiej przezroczysta miska. Na dnie układamy porwane na kawałki liście sałaty. Następnie pokrojone w kostkę mięso. Polewamy sosem i następnie układamy warstwę warzyw. Posypujemy serem feta (trzeba go wcześniej rozkruszyć). Znów warstwa warzyw i warstwa sosu. Potem znów mięso, warzywa, sos i warstwa fety. Wierzch zwykle pokrywam warstwą sosu i posypuję resztką fety. Można posypać przyprawami np. oregano.
  6. Sałatka gyros najlepiej smakuje z pitą lub grilowanymi ziemniakami.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!