Nie da się ukryć że sałatka jarzynowa nie jest ulubionym daniem dzieciaków. Podawanie takich potraw jak sałatka jarzynowa w postaci zwierzaka to świetny sposób by chociaż zachęcić nasze pociechy do zdrowego dania... Pamiętam jak dziś; z siostrą zajadałyśmy znienawidzony przez nas zwykłu biały ser, jedynie podany pod postacią.... małej myszki - nie ma co, tata potrafił nas podejść :)
Sałatka jarzynowa to danie tradycyjne, ale ciągle chętnie widziane na naszych stołach. Tak naprawdę, zależnie od upodobania i ochoty, przyrządzam ją różnie, ale bazą jest zawsze ten przepis na sałatkę jarzynową.
Sałatka jarzynowa to danie tradycyjne, ale również tanie, smaczne i kolorowe. Niestety często uważane jest również za tuczące ze względu na majonez. Proponuję więc przepis nasałatkę jarzynową z jogurtem. Sałatka jarzynowa z jogurtem zachowuje wartości odżywcze i smakowe i możemy ją jeść bez obaw o linię!
Jesień to okres, kiedy warzywa są najsmaczniejsze. Najprostszym daniem wykorzystującym bogactwo warzyw jest sałatka jarzynowa. Za granicą, często znana jako sałatka rosyjska, u nas po prostu sałatka jarzynowa jest prosta, pożywna i smaczna!
Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier".
Bogracz to typowa potrawa węgierska. W rzeczywistości bogracz to nazwa kociołka, ale w Polsce przyjęło się określać nazwą “bogracz” zupę gulaszową.
Karkówka pieczona w winie smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekonałem się o tym kilka lat temu, gdy na stole podczas przyjęcia pojawiła się właśnie pieczona karkówka. Od tamtej pory serwują ją regularnie we własnym domu. Poznajcie mój sprawdzony przepis.
Sałatka grecka to moja ulubiona sałatka. Sprawdzony przepis na sałatkę grecką wykorzystuję od lat i nigdy się nie zawiodłam. Sałatka grecka plus dania z grilla to po prostu idealny wiosenno- letni zestaw. Sałatka grecka poza tym, że smaczna to bardzo proste danie i każdy może wykorzystać mój sprawdzony przepis na sałatkę grecką i przygotować ja w domu.
Dzisiaj przepis na leczo, bo w marketach mamy do wyboru całe mnóstwo jarzyn. Cieszą oko i podniebienie, dlatego postanowiłem przygotować leczo. Odrobina kiełbasy połączona z jarzynami i przecierem pomidorowym - takie jest leczo. Polecam przepis na leczo.
Każdy z nas najlepiej, jak mniemam, pamięta z dzieciństwa pachnące i chrupiące placki z jabłkami, często zwane racuchami. Szybka przekąska, jak placki z jabłkami, była wówczas bardzo ważna, bo każdy z nas spieszył się do kolegów na podwórko. Czy teraz placki z jabłkami robią taką samą furrorę? Nie sądzę, a szkoda bo placki z jabłkami są i pyszne i zdrowe.
Pierogi z jagodami kojarzą mi się tylko z moją Babcią, robiła wspaniałe pierogi z jagodami. Własnoręcznie zbierane jagody, a potem pyszne, ciepłe jeszcze pierogi z jagodami polane śmietaną. Ach, aż ślinka cieknie.
Pomimo tego, że w sklepach nie brakuje dżemów i powideł, domowe powidła śliwkowe nie mają sobie równych. Na powidła śliwkowe wybieramy mocno dojrzałe węgierki. Kiedy za oknem pojawi się szaruga, a potem śnieg - powidła śliwkowe przypomną ci ciepłe dni.
Śmiało można powiedzieć, że zielony koktajl ze szpinakiem i awokado to prawdziwa uczta dla ciała i duszy. Dzięki zielonemu koktajlowi ze szpinakiem i awokado uzupełnimy dietę w witaminy i składniki mineralne, ale także dostarczymy niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, które wzmacniają m.in. prace naszego układu odpornościowego oraz nerwowego.
Chociaż cieszymy się jeszcze sosami i zupami ze świeżych grzybów, nie zapomnijmy o czekającej nas zimie. Marynowane grzyby są doskonałą przekąską i świetną przystawką na polskiej biesiadzie. U mnie jada się najchętniej marynowane prawdziwki. A oto mój przepis na marynowane prawdziwki, których nigdy nie brakuje na półce w mojej spiżarni.
Zupa gulaszowa to potrawa rodem z Węgier. Ponieważ Polacy nie stronią do sytych zup rozgrzewających w chłodniejsze pory roku, zupa gulaszowa często gości na naszych stołach. Oto przepis na prostą zupę gulaszową, ulubioną przez moich domowników.
Mleko migdałowe zawiera mielone migdały i wodę . W porównaniu z mlekiem ryżowym czy z ziaren soi, mleko migdałowe zawiera więcej witamin i minerałów. Równocześnie mleko migdałowe jest uważane za najsmaczniejsze mleko roślinne. Przygotowane według tego przepisu mleko migdałowe można przechowywać w lodówce około dwóch dni :)
Zainspirowana, postanowiłam przygotować zdrowszą alternatywę quiche dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Ciasto na razowy quiche z brokułami w 100% składa się z mąki razowej, a farsz został maksymalnie "odchudzony". Pomimo tych dietetycznych zabiegów razowy quiche z brokułami jest przepyszny i idealnie nadaje się na lekki obiad lub kolację.
Na wigilijną kolację przygotowuję zwykle sporo rybnych dań. Przebojem są u mnie śledzie po kaszubsku. Odpowiednio dobrane przyprawy, w tym goździki i ziele angielskie sprawiają, że śledzie po kaszubsku są wyjątkowo aromatyczne. Serdecznie polecam przepis na moje śledzie po kaszubsku!
Migdałowe muffinki z gruszką są idealne dla spragnionych zdrowych łakoci. Brak mąki i cukru, obecność migdałów, wiórków kokosowych, jabłek, gruszek oraz cynamonu, wszystko to sprawia, że możemy potraktować migdałowe muffinki z gruszką jako formie zdrowych słodyczy. Migdałowe muffinki z gruszką polecam na niedzielny deser :)
Jak pokazuje przepis na polędwiczki wieprzowe w żurawinie, wieprzowina nie musi być zakazanym produktem w zdrowej kuchni. Wystarczy przygotować ją w odpowiedni sposób by zwiększyła swoją wartość odżywczą. Mała ilość dodanego tłuszczu, cebulka, żurawina i dodatek ziół to dietetyczne plusy polędwiczek wieprzowych w żurawinie.
W święta kalorii nie liczymy! Jednak przygotowując potrawy na wigilijny stół warto zastanowić się w jaki sposób ustrzec się przed dodatkowymi kilogramami (no chociaż trochę) – przecież sylwester i karnawał tuż tuż!!! Dietetyczne wersje tradycyjnych polskich dań takich jak keks są zdecydowanie dobrą strategią. Wpisujący się w zasady zdrowego odżywiania – keks pełnoziarnisty można przygotować w bardziej (bez polewy, tym samym minus 600kcal) i mniej (z polewą) dietetycznej odsłonie – którą wersję wybieracie?
Świąteczne wypieki często potrzebują lukru. Biały i delikatny jak śnieg lukier do ciasta to doskonały dodatek. Lukier do ciasta powinien być chrupiący, ale nie za twardy. Jak zrobić idealny lukier do ciasta? Oto mój przepis.