Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Owoce morza w marynacie

print Drukuj
Owoce morza w marynacie

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

5 ocen

Owoce morza w marynacie to danie sprawdzające się w różnych okazjach - na grilla, jako przystawka na spotkanie z ze znajomymi czy też po prostu jako wykwintna kolacja. Polecam zrobić owoce morza w marynacie dzień przed, wówczas nabierają intensywnego aromatu, równocześnie zachowując świeżość! Jeżeli będą leżeć zbyt długo mogą spowodować nie przyjemne w skutkach zatrucie pokarmowe....

składniki
  • Owoce morza: krewetki, kalmary, ośmiornice, krewetki koktajlowe 200g Oliwa z oliwek,
  • Ocet winny ¼ szklanki
  • Cytryna 1 sztuka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Czerwona papryka ¼ sztuki 
  • Czuszka 1 sztuka
  • Natka pietruszki
sposób przygotowania

I przepis na owoce morza w marynacie

  1. Przez około 5 minut wyparzyć w gorącej wodzie owoce morza: krewetki, kalmary, ośmiornice, krewetki koktajlowe.
  2. W tym czasie wycisnąć sok z cytryny
  3. Następnie przygotować marynatę: wymieszać oliwę, ocet winny i sok z cytryny
  4. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę, czuszkę i czosnek
  5. Doprawić solą i pieprzem
  6. Owoce morza marynować w zalewie przez kilka godzin

Podawać z grzankami, na zdrowie!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!