Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Twaróg migdałowy

print Drukuj
Twaróg migdałowy

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Co raz więcej osób musi wykluczyć ze swojej diety mleko i nabiał. Twaróg migdałowy jest całkowicie pozbawiony składników mogących wywołać u niektórych reakcję alergiczną czy też niepożądane objawy takie jak: wzdęcia czy bóle brzucha. Zatem twaróg migdałowy w 100% jest bezpieczny dla osób z nietolerancją na mleko i produkty mleczne :)

składniki
  • Migdały 100g
  • Woda
  • Cytryna 1 sztuka
sposób przygotowania

Instrukcja przygotowania krok po kroku twarogu migdałowego

  1. Migdały zalać gorącą wodą i pozostawić do namoczenia na 30 minut
  2. Następnie migdały obrać ze skórki
  3. W wysokim naczyniu zblendować migdały z dodatkiem szklanki wody
  4. Blendować do momentu aż masa zrobi się biała i spieniona
  5. Następnie do mleka dodać drugą szklankę wody - ponownie zblendować
  6. Do powstałego mleka migdałowego (500 ml) dodać wyciśnięty sok z jednej cytryny
  7. Mleko delikatnie podgrzać (maksymalnie do 10 minut) w tym czasie powinno się zsiąść
  8. Odstawić w ciepłe miejsce w celu zakończenia procesu tworzenia twarogu
  9. Na sicie ułożyć podwójnie złożoną gazę (jej średnica powinna być większa od sita minimum dwa razy)
  10. Kiedy mleko migdałowe rozdzieli się na ser i serwatkę, masę przelać ostrożnie przez przygotowane sito
  11. Pozwolić serwatce spłynąć, a  następnie odcisnąć resztę płynu z serwatki
  12.  
  13. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej płynną konsystencję twarożku, ser po odciśnięciu kwaśnej serwatki należy dodać odrobinę wody!
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!