Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Aromatyczne śledzie po kaszubsku

print Drukuj
Aromatyczne śledzie po kaszubsku

Andrzej

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.5

6 ocen

Śledzie z cebulką w  pomidorowym, słodko-kwaśnym sosie znane są jako śledzie po kaszubsku. Szczerze mówiąc śledzie po kaszubsku są chyba moim ulubionym daniem rybnym. Ostatnio, wprowadziłem je również na stałe do menu wigilijnego, bo śledzie po kaszubsku to danie pierwsza klasa!

składniki
  • filety śledziowe ( matjas) - 70 dag
  • cukier - 4 łyżki
  • olej słonecznikowy - 150 ml
  • ocet 10% - 10 łyżek
  • koncentrat pomidorowy - słoiczek
  • chilli
  • cebula - 2 duże
  • ziele angielskie - 5 -6 kulek
  • liście laurowe - 4 szt.  
  • gorczyca - 1 łyżeczka  
  • pieprzu
  • kolendra
sposób przygotowania

A oto przpis na aromatyczne śledzie po kaszubsku:

  1. Śledzie odcedzamy z solanki i moczymy w zimnej wodzie ( 3 godziny, zależy od słoności)
  2. Następnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Cebule kroimy na połówki , następnie w piórka, przekładamy na rozgrzany olej, wsypujemy cukier i chwilkę smażymy, aż cebula zmięknie, ale się nie ze złoci.
  4. Następnie wlewamy ocet, dodajemy  koncentrat i przyprawy, mieszamy całość i dusimy na małym gazie około 15 minut, po czym, odstawiamy danie aby przestygło.
  5. W słoju lub pojemniku układamy warstwami śledzie i cebulę, zamykamy szczelnie i wstawiamy do lodówki.

Aromatyczne śledzie po kaszubsku są najsmaczniejsze następnego dnia. Wtedy cebulka i sos pomidorowy z przyprawami najlepiej łączą się ze śledziami i nadają im wyjątkowy aromat. Smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!