Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Tradycyjne śledzie po kaszubsku

print Drukuj
Tradycyjne śledzie po kaszubsku

Mika

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.8

5 ocen

Śledzie najbardziej lubię po kaszubsku, czyli z cebulką i sosem pomidorowym. Po różnych eksperymentach, stwierdzam, że preferuję tradycyjne śledzie po kaszubsku - prosty przepis, który zawsze się udaje!  

składniki
  • płaty śledziowe - 10 szt.
  • olej - 0,25 l
  • cebula - 3 szt.
  • cukier - 1 łyżka
  • ocet (10%) - 4 łyżki
  • koncentrat pomidorowy - 5 łyżek
  • listki laurowe - 3 szt.
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • ziarenka gorczycy - ½ łyżeczki
sposób przygotowania

A oto tradycyjny przepis na śledzie po kaszubsku:

  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 3 godziny zmieniając wodę dwukrotnie.  
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w ćwierć plasterki  cebulę, a po chwili duszenia wsypujemy cukier. Następnie dodajemy pozostałe składniki.
  3. Mieszamy i po kilku minutach duszenia zdejmujemy z gazu i wsypujemy gorczycę. Odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Śledzie osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy na mniejsze kawałki (1 płat na 3 części). Układamy warstwami na przemian z sosem w szklanej miseczce na wierzchu pozostawiając warstwę sosu.

Śledzie przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Tradycyjne śledzie po kaszubsku najlepiej smakują następnego dnia. To danie jest stałym punktem menu wigilijnego, ale ja przygotowuję je również na inne okazje. Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.8
Liczba porcji 10
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!