Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Klasyczne śledzie w śmietanie

print Drukuj
Klasyczne śledzie w śmietanie

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.6

5 ocen

Zbliża się wigilia a z nią odświeżanie pomysłów na dania rybne. Na początku listy potraw do przygotowania na święta figurują u mnie klasyczne śledzie w śmietanie. Śledzie w śmietanie to danie dosyć typowe, ale smaczne. Pamiętam, że klasyczne śledzie w śmietanie były daniem, które przygotowałam na rodzinną kolację jako zupełnie początkująca pani domu. Okazało się, że były na tyle dobre, że na stałe weszły go wigilijnego menu.

składniki
  • filety śledziowe solone matias - 3
  • jabłka - 2
  • cebula czosnkowa - 1
  • pęczek koperku - 1
  • cukier
  • sok z cytryny
  • śmietana
  • biały pieprz
sposób przygotowania

A oto klasyczne śledzie w śmietanie według mojego przepisu:

  1. Jabłka kroję w cienkie słupki i kropię sokiem z cytryny.
  2. Dodaję pokrojoną cienko cebulę, posiekany koperek i śmietanę.
  3. Całość mieszam i doprawiam cukrem i pieprzem.
  4. Dodaje pokrojone w kostkę (wcześniej namoczone) śledzie.
  5. Wszystko mieszam.

Klasyczne śledzie w śmietanie możesz podać posypując je drobniutkim szczypiorkiem i kilkoma krążkami cebuli. Pamiętaj, żeby zrobić większą porcję, bo szybko pójdą! Smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!