Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Sos pieczarkowy do makaronu

print Drukuj
Sos pieczarkowy do makaronu

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

2 oceny

Sos pieczarkowy to bardzo dobry wynalazek. Ja zwykle używam sos pieczarkowy do makaronu, ale można go użyć do ryżu czy kaszy, co kto lubi. Pieczarki są dostępne cały rok, więc przepis na sos pieczarkowy może być używany przez rok cały, co jest bardzo wygodne. Polecam przepis na sos pieczarkowy!

składniki
  • 40 dag pieczarek
  • cebula
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz, sól
  • odrobina wody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka mąki pszennej
sposób przygotowania

Sos pieczarkowy w kilku krokach:

  1. Smażymy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki.
  2. Podlewamy delikatnie wodą i dusimy z przyprawami jakieś 15-20 minut.
  3. W tym czasie siekamy drobniutko koperek i dodajemy do rondla.
  4. Na koniec nasz sos pieczarkowy zaprawiamy śmietaną i łyżeczką mąki (rozrobioną w odrobinie wody).
  5. Sos pieczarkowy gotowy, mi najlepiej smakuje z penne.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!