Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Sos pieczarkowy do placków

print Drukuj
Sos pieczarkowy do placków

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Sos pieczarkowy z dodatkiem natki pietruszki, cebulki i papryki stanowi doskonały dodatek do placków ziemniaczanych. Same pieczarki są dość mdławe (zależy co kto lubi), ale jak do nich dodać orzeźwiającą natkę pietruszki i dość ostrą paprykę chili to na pewno poprawi smak sosu pieczarkowego i pobudzi nasz apetyt. Polecam mój przepis na sos pieczarkowy.

składniki
  • 50 dag pieczarek
  • 1 papryka chili
  • 2 średnie cebule
  • ząbek czosnku
  • 15 dag utartego ostrego sera żółtego
  • kostka rosołowa drobiowa
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej
sposób przygotowania

Sos pieczarkowy krok po kroku:

  1. Umyte pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy na rozgrzany olej, następnie dodajemy pokrojoną w półtalarki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Podlewamy delikatnie wodą (dodajemy kostkę rosołową) i dodajemy drobno posiekaną paprykę chili.
  3. Uduszone pieczarki (ok. 15 minut) odcedzamy z nadmiaru wywaru i wkładamy w placki ziemniaczane.
  4. Do środka wkładamy też posiekaną natkę pietruszki.
  5. Placki następnie składamy na pół i obsypujemy serem żółtym. Wędrują do piekarnika na 15 minut i gotowe.
  6. Placki i sos pieczarkowy to idealne towarzystwo.


Smacznego

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 6
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!