Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Sos pieczarkowy - jak zrobić

print Drukuj
Sos pieczarkowy - jak zrobić

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Prosty do przygotowania i smaczny tradycyjny polski sos pieczarkowy. Doskonale nadający się do mięs, makaronów czy ziemniaków. Jest to danie, które można przygotować prawie błyskawicznie np. jako sos pieczarkowy do makaronu. Także polecam mój sprawdzony przepis na sos pieczarkowy.

składniki
  • 60 dag pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • ząbek czosnku
  • mała śmietana
  • mąka
  • 2 łyżki masła
  • tymianek
  • pieprz czarny 
  • sól
sposób przygotowania

Sos pieczarkowy, jak zrobić:

  1. Cebule kroimy w półksiężyce i smażymy na maśle razem z posiekanym czosnkiem do uzyskania szklistości.
  2. Umyte pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do cebuli. Wszystko razem przesmażamy i dusimy z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku.
  3. Po 15 minutach nasze pieczarki zalewamy śmietaną z wymieszaną łyżeczką (płaską) mąki. Dusimy jeszcze chwilę i hsos pieczarkowy gotowy.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!