Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Sos pieczarkowy z rozmarynem

print Drukuj
Sos pieczarkowy z rozmarynem

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Sos pieczarkowy jest świetny, a to dlatego, że nie trzeba się przy nim napracować a i tak jest dobry. Wprawdzie nie zastąpi on smaku i aromatu prawdziwych grzybów, jednak można się dać trochę oszukać. Osobiście najlepiej lubię sos pieczarkowy w podostrzonej wersji z rozmarynem.

składniki
  • 50 dag pieczarek
  • mała śmietana
  • 2 średnie cebule
  • kostka rosołowa drobiowa
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • olej
sposób przygotowania

Sos pieczarkowy:

  1. Wypłukane pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy razem z posiekaną cebulą na rozgrzany olej.
  2. Dusimy z odrobiną wody i kostką rosołową i rozmarynem, pod przykryciem nie dłużej niż 20 minut.
  3. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem, śmietaną.
  4. Gotowy, gorący sos pieczarkowy można podać np. z makaronem.

Smacznego

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!