Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Domowy sos tatarski

print Drukuj
Domowy sos tatarski

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.5

6 ocen

Nie ma to jak domowy sos tatarski. Wolę go sama zrobić niż kupowac nie wiadomo co, szczególnie, że sos tatarski zrobić łatwo. A sos tatarski pasuje do mięsa, grilla, jajek i w ogóle, gdy nie ma się kłopotów ze zdrowiem (majonez i cholesterol!), warto zajadać sos tatarski.

składniki
  • 3 ogórki - korniszony
  • 4 marynowane grzyby
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 100 g majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka chrzanu 
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz 
  • cukier
sposób przygotowania

Sos tatarski nie wymaga nie wiadomo jakiej pracy, ot siekanie, mieszanie :)

  1. Z ugotowanych na twardo jajek wydobywamy żółtka, odkładamy, będą nam potrzebne na później.
  2. Kroimy, a w zasadzie siekamy białka z jajek, cebulę, kapary, korniszony, dosyć drobno wszystko siekamy.
  3. Bierzemy majonez i mieszamy z utartymi żółtkami oraz ze śmietaną.
  4. Posiekane wcześniej składniki mieszamy z majonezem, musztardą i chrzanem.
  5. Jeszcze musimy posolić, popieprzyć i gotowe - domowy sos tatarski wkładamy do lodówki i po godzinie możemy się rozkoszować pysznym, domowym smakiem sosu tatarskiego.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.5
Liczba porcji 10
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!