Gdy lato za oknem i czas grilla sos tzatziki to sos, który musi być na stole. Ciężko sobie wyobrazić bez tego sosu grilla czy też warzywa. Najlepsze w sosie tzatziki jest to, że jest on mega prosty a smakuje wybornie. Także sos tzatziki robimy i wcinamy :)
Najlepsze tzatziki to tzatziki najprostsze. Ten grecki sos smakuje najlepiej, gdy przygotujemy go w jak najprostszy sposób i bez zbędnych udziwnień. W końcu to grecka, prosta kuchnia. Tzatziki smakują najbardziej z pieczonym mięsem, więc do grilla tzatziki pasują idealnie.
Nie ma to jak kulinarna pamiątka z wakacji, a sos tzatziki do takich należy. Tzatziki smakuje idealnie do mięsa, czy też warzyw. Ja uwielbiam tzatziki do marchewki :) Oczywiście z karkówką tez smakuje pysznie. Przepis na tzatziki jest prosty, więc każdy go może przygotować.
Każdy najczęściej kojarzy tzatziki z grillem. I prawidłowo. W naszej tradycji kulinarnej odnalazł on tram swoje miejsce. Jednak ja, sos tzatziki, podaję często z jarzynami ugotowanymi na parze, np. z kalafiorem lub brokułami. Ta kompozycja jest doskonała i tzatziki smakują doskonale.
Oczywiści najłatwiej kupić gotowe tzatziki w sklepie, bo przecież jest ogólnie dostępny, ale my nie lubimy iść na skróty i zrobimy go sami. Przecież to prościzna i w dodatku robi się tzatziki jakieś 10 minut, więc chyba szkoda kupować gotowy produkt z konserwantami jak można zdobić zdrowy i domowy sos tzatziki, prawda? Polecam.
Tzatziki to doskonały dodatek do mięs, zarówno pieczonych, jak i grillowanych. Lekko kwaskowy i wyrazisty smak sosu podkreśla walory mięsa. Polecam własnoręczne przygotowanie sosu tzatziki, wówczas jest najsmaczniejszy.
Proponuję pyszny przepis na sos pieczarkowy, a właściwie krem pieczarkowy do muszelek. Jest to prosty sposób na szybki i naprawdę pyszny, a zarazem wegetariański obiad. Sos pieczarkowy w konsystencji kremowej można również przechowywać w lodówce, jednak nie dłużej niż 2-3 dni.
Najlepszy sos pieczarkowy to sos pieczarkowy mojego przepisu, nie będę tego ukrywać :) Jest bardzo prosty i zawsze sos pieczarkowy wychodzi przesmaczny. Dlatego polecam przepis na sos pieczarkowy wydrukować, zachować, nie miąć, kilka lat będzie służyć :)
Sos pieczarkowy z dodatkiem natki pietruszki, cebulki i papryki stanowi doskonały dodatek do placków ziemniaczanych. Same pieczarki są dość mdławe (zależy co kto lubi), ale jak do nich dodać orzeźwiającą natkę pietruszki i dość ostrą paprykę chili to na pewno poprawi smak sosu pieczarkowego i pobudzi nasz apetyt. Polecam mój przepis na sos pieczarkowy.
Sos pieczarkowy jest świetny, a to dlatego, że nie trzeba się przy nim napracować a i tak jest dobry. Wprawdzie nie zastąpi on smaku i aromatu prawdziwych grzybów, jednak można się dać trochę oszukać. Osobiście najlepiej lubię sos pieczarkowy w podostrzonej wersji z rozmarynem.
Sos pieczarkowy to bardzo dobry wynalazek. Ja zwykle używam sos pieczarkowy do makaronu, ale można go użyć do ryżu czy kaszy, co kto lubi. Pieczarki są dostępne cały rok, więc przepis na sos pieczarkowy może być używany przez rok cały, co jest bardzo wygodne. Polecam przepis na sos pieczarkowy!
Prosty do przygotowania i smaczny tradycyjny polski sos pieczarkowy. Doskonale nadający się do mięs, makaronów czy ziemniaków. Jest to danie, które można przygotować prawie błyskawicznie np. jako sos pieczarkowy do makaronu. Także polecam mój sprawdzony przepis na sos pieczarkowy.
Zamiast kupować sos tatarski w sklepie, w mojej rodzinie robimy sobie wiejski sos tatarski sami. Taki domowy sos tatarski będzie idealnie komponował się np. z szynką czy z łososiem. Sos tatarski pasuje również do grilla. W związku z tym polecam mój sprawdzony przepis na sos tatarski.
Nie ma to jak domowy sos tatarski. Wolę go sama zrobić niż kupowac nie wiadomo co, szczególnie, że sos tatarski zrobić łatwo. A sos tatarski pasuje do mięsa, grilla, jajek i w ogóle, gdy nie ma się kłopotów ze zdrowiem (majonez i cholesterol!), warto zajadać sos tatarski.
Sos tatarski... odkąd zaczęłam go robić nie mogę wyobrazić sobie grilla w naszej rodzienie bez tego sosu. Karkówka czy kurczak, nawet zwykła kiełbasa nabierają od razu innego smaku. Polecam sos tatarski jako doskonały dodatek do grillowanych mięs i wędlin. Jeśli ktoś nie próbował, to zachęcam.
Polecam uniwersalny sos tatarski pasujący do wszelkiego rodzaju mięs i wędlin. Oczywiście nie ma on nic wspólnego z dawnymi czy obecnymi Tatarami, ale nazwa sos tatarski się przyjęła, więc nie ma co z nią walczyć. Lubię sos tatarski, choć zawiera majonez, a niestety majonez w dużej ilości nie jest zbyt zdrowy :( nad czym ubolewam, bo go bardzo lubię.
Wiele jest odmian sosu tatarskiego. Polecam sos tatarski w wersji minimalistycznej i szybkiej. Można go zrobić raz dwa, a rodzajów zastosowań jest mnóstwo: taki sos możemy użyć do ryby, do mięsa, a na grilla jest wprost idealny i nawet kanapkę posmarować można. :)
Prosty przepis na sos tatarski - dodatek do mięs, ryb oraz wszelkiego rodzaju wędlin. Warto zrobić go samemu, mamy wtedy pewność, co jemy. I oczywiście sos tatarski ma tyle wspólnego z Tatarami, co ryba po grecku z rybami :)
Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest zaprawiany, żurek pobudza nasze kubki smakowe i jest niemal boski. A na Święta pasuje jak ulał, bo jak to Wielkanoc bez żurka? Przepis na żurek staropolski.
Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Świeże warzywa, ulubiona ryba gwarantują naprawdę smaczną rybę po grecku.
Chociaż w zdrowej kuchni wiórki kokosowe mają swoich wrogów i zwolenników ja jestem wielkim fanem piersi kurczaka w kokosowej panierce, nie tylko z powodu ich smaku. Poza wybornym smakiem piersi kurczaka w kokosowej panierce niewątpliwym plusem tak wykonanej piersi jest spora zawartość błonnika pokarmowego oraz kwasu laurynowego, który wykazuje bakteriobójcze działanie. Mówi się także o korzystnym wpływie kwasu laurynowego na pracę kosmków jelitowych.