Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Mój strogonow

print Drukuj
Mój strogonow

Fotolia

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.2

5 ocen

Dzisiaj proponuję strogonow, czyli rodzaj gulaszu na mięsie wołowym. Strogonow jest bardzo smacznym daniem, ale należy przewidzieć na jego przygotowanie nieco więcej czasu, niż w przypadku gulaszu wieprzowego. Strogonow uważany jest za arystokrację wśród potraw mięsnych, jeżeli go nie znasz - mój przepis na strogonow jest dla ciebie!

składniki
  • wołowina na gulasz - 70 dag
  • pieczarki - 30 dag
  • papryka (opcjonalnie)
  • cebula - 3 średnie
  • koncentrat pomidorowy - 1 mały
  • mąka
  • masło
  • mielona papryka ostra
  • sól
  • pieprz
sposób przygotowania

A oto mój strogonow:

  1. Mięso oczyść i pokrój w paski, pieczarki pokrój w plasterki, paprykę w paski, cebulę w krążki.
  2. W rondlu rozgrzej masło, włóż mięso i podsmaż je na rumiano.
  3. Dodaj cebule, pieczarki i paprykę, dodaj sól, pieprz i  przesmaż.
  4. Kiedy mięso i warzywa puszczą sok oprósz je mąką.
  5. Duś ok. 5 min, dodaj koncentrat i dopraw papryką.
  6. Dolej wrzątek (ok. 2 szklanki) i duś ok.40 min., aż gulasz zrobi się gęsty.

Przed podaniem poczekaj chwilę, aby strogonow się nasmakował. Smacznego!

 

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.2
Liczba porcji 5
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!