Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem

print Drukuj
Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

2 oceny

Zdrowotne walory surówki z czerwonej kapusty z ogórkiem są niezaprzeczalne!!! Swój kolor, surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Zmiatają one wolne rodniki, które powodują starzenie się naszej skóry ale także całego organizmu!!! To właśnie wolne rodniki są odpowiedzialne za rozwój wielu chorób przewlekłych takich jak cukrzyca.

składniki
  • Kapusta czerwona 1/2 główki
  • Ogórek kiszony 3 sztuki
  • Cebula 1 sztuka
  • Cytryna 1/2 sztuki                
  • Olej rzepakowy 3 łyżki
  • Musztarda 1 czubata łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Cukier łyżeczka
sposób przygotowania

Oto surówka z czerwonej kapusty w kilku krokach:

  1. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, a następnie bardzo drobno poszatkować (aby surówka była bardziej miekka kapustę należy zblanszować)
  2. Ogórki zetrzeć na grubej tarce
  3. Cebule obrać umyć i posiekać w drobną kosteczkę
  4. Kapustę, ogórka i cebulkę wymieszać i doprawić solą cukrem i pieprzem
  5. Wycisnąć sok z 1/2 cytryny i polać nim kapustę
  6. Ucisnąć w misce, przykryć i zostawić na 30 minut
  7. Zalać sosem z oliwy i musztardy

Zdrowy i smaczny dodatek do obiadu jest gotowy - surówka z czerwonej kapusty!

Smacznego

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!