Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Szparagi - risotto ze szparagami

print Drukuj
Szparagi - risotto ze szparagami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

2 oceny

Jak zrobić szparagi.. Eureka! Risotto ze szparagamiPrzepis na risotto ze szparagami "podsłuchałam" w pracy i wypróbowałam:) Szparagi są znakomite i to pożywne danie na obiad lub kolację. Co ciekawe ten sposób podania szparagów przypadł do gustu również dzieciom.

składniki
  • 1 pęczek zieonych szparagów
  • 1,5 szklanki ryżu do risotto 
  • dwie szalotki
  • kieliszek białego, wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu (może byc z kostki lub domowy)
  • łyżka masła
  • parmezan
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
sposób przygotowania

Szparagi - risotto ze szparagami krok po kroku:

  1. Szparagi czyścimy, myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok 5 min (al dente)
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek, wrzucamy cebule i lekko podsmażamy. Dodajemy surowy ryż, chwilę mieszamy a następnie zalewamy całość białym winem i cały czas mieszamy aż do całkowitego odparowania alkoholu.
  3. Następnie porcjami wlewamy bulion: kolejną porcje dodajemy, gdy ryż wchłonie poprzednią.
  4. Po ok. 20 min ryż powinien być miękki. Dodajemy wtedy masło, pokrojone szparagi, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy z ognia i trzymamy pod przykryciem ok 5 min.
  5. Możemy posypać parmezanem i risotto pt.: "Pomysł na szparagi" gotowe!

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!