Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Tapenada

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5

15 ocen

Tapenada z czarnych oliwek

Tapenada z czarnych oliwek

Tapenada z czarnych oliwek to potrawa kuchni śródziemnomorskiej, chociaż wywodzi się z Prowansji. Dieta mieszkańców krajów basenu śródziemnomorskiego jest uznawana za najzdrowszy sposób odżywiania, co jest poparte wieloletnimi obserwacjami, ale również udowodniono korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na nasze DNA! Zatem polecam tapenadę z czarnych oliwek jak wszystkie inne potrawy kuchni śródziemnomorskiej.
Tapenada z papryczką chili

Tapenada z papryczką chili

Tapenadę czyli pastę oliwek najczęściej stosuje się jako smarowidło do pieczywa - kanapki z nią są znacznie lepsze, niż ze sklepową wędliną. Natomiast tapenada z papryczką chili może również stanowić dodatek do sałatek, można  ją zapiec na rybie czy mięsie lub zastosować po prosty jako sos do makaronu. Polecam :)
Tapenada z zielonych oliwek

Tapenada z zielonych oliwek

Tapenada wywodząca się z Prowansji to potrawa zaliczana do kuchni śródziemnomorskiej ma bardzo charakterystyczny smak – lekko słonawy, orzeźwiający z nutą czosnku. Chrupiące grzanki z tapenadą z zielonych oliwek polecam na wytrawny podwieczorek czy lekką kolację. Zastosowań tapenady z zielonych oliwek jest wiele – ważne, że pastę zrobimy mega szybko i prosto! Polecam :)
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!