Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Tapenada z czarnych oliwek

print Drukuj
Tapenada z czarnych oliwek

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

5 ocen

Tapenada z czarnych oliwek to potrawa kuchni śródziemnomorskiej, chociaż wywodzi się z Prowansji. Dieta mieszkańców krajów basenu śródziemnomorskiego jest uznawana za najzdrowszy sposób odżywiania, co jest poparte wieloletnimi obserwacjami, ale również udowodniono korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na nasze DNA! Zatem polecam tapenadę z czarnych oliwek jak wszystkie inne potrawy kuchni śródziemnomorskiej.

składniki
  • Czarne oliwki 1 mały słoiczek
  • Fileciki anchois 2-3 sztuki
  • Kapary 2 łyżki
  • Pieprz czarny Oliwa z oliwek
sposób przygotowania

Aby przygotować klasyczną tapenadę z czarnych oliwek należy:

  1. Zmiksować czarne oliwki, fileciki anchois, czarny pieprz oraz kapary
  2. Dolać oliwę, uzyskując średnio gęstą konsystencję pasty
  3. Doprawić pieprzem do smaku

Świetnie  smakuje z chrupiącą bagietką lub jako dodatek do nachosów

 

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!