Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Tapenada z papryczką chili

print Drukuj
Tapenada z papryczką chili

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

5 ocen

Tapenadę czyli pastę oliwek najczęściej stosuje się jako smarowidło do pieczywa - kanapki z nią są znacznie lepsze, niż ze sklepową wędliną. Natomiast tapenada z papryczką chili może również stanowić dodatek do sałatek, można  ją zapiec na rybie czy mięsie lub zastosować po prosty jako sos do makaronu. Polecam :)

składniki
  • Czarne oliwki 200 g
  • Papryczka chili 1 sztuka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Natka pietruszki
  • Ocet balsamiczny 3 łyżki
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki - oliwy
sposób przygotowania

Przygotowanie tapenady z papryczką chili jest dziecinnie proste, a mianowiecie:

  1. Oliwki zmiksować lub bardzo drobno posiekać
  2. Dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, sól, ocet balsamiczny i oliwę.
  3. Całość starannie wymieszać – do uzyskania jednolitej masy
  4. Odstawić do lodówki najlepiej  na jedną dobę - wtedy smakuje najlepiej

 Podawać z grzankami z bagietki lub ciabaty

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!