Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Tapenada z zielonych oliwek

print Drukuj
Tapenada z zielonych oliwek

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

5 ocen

Tapenada wywodząca się z Prowansji to potrawa zaliczana do kuchni śródziemnomorskiej ma bardzo charakterystyczny smak – lekko słonawy, orzeźwiający z nutą czosnku. Chrupiące grzanki z tapenadą z zielonych oliwek polecam na wytrawny podwieczorek czy lekką kolację. Zastosowań tapenady z zielonych oliwek jest wiele – ważne, że pastę zrobimy mega szybko i prosto! Polecam :)

składniki
  • Zielone oliwki 1 szklanka, 100g
  • Kapary 1 łyżeczka
  • Czosnek 2 małe ząbki
  • Natka pietruszki 1 gałązka
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Pieprz czarny
sposób przygotowania

A teraz przepis na tapenadę z zielonych oliwek

  1. Wszystkie składniki za pomocą blendera dokładnie zmiksować
  2. Jeżeli jest powstała pasta jest za gęsta, należy dolać odrobinę oliwy i wymieszać
  3. Po przygotowaniu tapenadę należy przełożyć do pojemnika z przykrywką i schować do lodówki na kilka godzin, żeby pasta się przegryzła

Tapenadę przechowywać w lodówce, nawet przez kilka tygodni :)

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!