Mąkę z solą przesiewamy, robimy dołek, wbijamy jajko, wlewamy łyżkę zimnej wody, dodajemy pokrojone zimne masło i szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią,wstawiamy na 30 min do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°c. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim natłuszczoną formę na tartę (20x30 cm). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem. Pieczemy 15 min, zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze przez 10 min. Łososia rwiemy na kawałki, 3/4 układamy na lekko przestudzonym cieście i posypujemy połową kaparów.
Na sos :masło powoli topimy w rondelku, aż pojawi się piana. W szklanej misce ustawionej na parze ubijamy żółtka z octem, aż mieszanina zgęstnieje. Zdejmujemy miskę z ognia i stopniowo dodajemy masło, stale ubijając (robimy trzepaczką ósemki), aż sos stanie się gęsty i kremowy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos przelewamy na podpieczony spód, rozkładamy resztę łososia, posypujemy estragonem i resztą kaparów. Podajemy od razu lub po schłodzeniu.
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu
ul. Kamionkowska 51
03-812 Warszawa