Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

print Drukuj
liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

przepis na tarte lososiowa

składniki
  • 20 dag mąki
  • szczypta soli
  • jajko
  • 12 dag masła+ do natłuszczenia formy
  • 30 dag wędzonego na gorąco łososia w kawałku
  • 2 łyżki małych kaparów
  • SOS:
  • 25 dag masła, 4żółtka
  • łyżeczka octu z białego wina z estragonem
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • pęczek drobno posiekanych liści estragonu
sposób przygotowania

Mąkę z solą przesiewamy, robimy dołek, wbijamy jajko, wlewamy łyżkę zimnej wody, dodajemy pokrojone zimne masło i szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią,wstawiamy na 30 min do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°c. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim natłuszczoną formę na tartę (20x30 cm). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem. Pieczemy 15 min, zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze przez 10 min. Łososia rwiemy na kawałki, 3/4 układamy na lekko przestudzonym cieście i posypujemy połową kaparów.

Na sos :masło powoli topimy w rondelku, aż pojawi się piana. W szklanej misce ustawionej na parze ubijamy żółtka z octem, aż mieszanina zgęstnieje. Zdejmujemy miskę z ognia i stopniowo dodajemy masło, stale ubijając (robimy trzepaczką ósemki), aż sos stanie się gęsty i kremowy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos przelewamy na podpieczony spód, rozkładamy resztę łososia, posypujemy estragonem i resztą kaparów. Podajemy od razu lub po schłodzeniu.

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!